Την Τετάρτη 18 Αυγούστου 1880, πραγματοποιήθηκε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο. Μεταξύ των αντικειμένων που βγήκαν στο σφυρί ήταν και «ενδιαφέροντα κειμήλια του Λόρδου Βύρωνα». Τα αντικείμενα, που κάποτε αποτελούσαν ιδιοκτησία της ετεροθαλούς αδελφής του ποιητή, περιλάμβαναν και το στεφάνι από ελληνική δάφνη που τοποθετήθηκε στο φέρετρο του αριστοκράτη.
Ο Ιωάννης Γεννάδιος, ο διπλωμάτης-καθηγητής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, φρόντισε να είναι εκεί. Είχαν περάσει 56 χρόνια από τότε που ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής πέθανε, στις 19 Απριλίου 1824, στο Μεσολόγγι, πρωτοστατώντας στην εξέγερση των Ελλήνων κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, γράφει η Guardian.
Μεγαλωμένος από τον πατριώτη πατέρα του με διδάγματα για τη θρυλική συμβολή του Βύρωνα στον αγώνα, ο Γεννάδιος κατάφερε, με επιτυχία, να ξεπεράσει τους συναγωνιστές του και να πάρει μεγάλο μέρος των δημοπρατούμενων αντικειμένων. Ήταν η αρχή μιας τρομερής συλλογής που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μια μπούκλα από τα χαρακτηριστικά καστανοκόκκινα μαλλιά του, σπάνια χειρόγραφα, το χρυσό ρολόι του Βύρωνα, πίνακες ζωγραφικής και ένα θραύσμα από τον σκωτσέζικο καρό μανδύα που φορούσε στο Μεσολόγγι.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ελλάδα γιόρταζε τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα, τα αντικείμενα έφεραν έναν αέρα ενθουσιασμού στο μεγαλόπρεπο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης που ο Γεννάδιος, ένας από τους σημαντικότερους ευεργέτες της χώρας, κληροδότησε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Για την Αλίσια Στάλινγκς, καθηγήτρια ποίησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ζει στην Ελλάδα, η θέαση των αντικειμένων αυτών του ποιητή ισοδυναμούσε με το να βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής» από εκείνον.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό που κατέληξαν στην Ελλάδα» έκρινε η Αμερικανίδα, που έχει γράψει πολλά αναγνωρισμένα βιβλία.
«Υπάρχει ελάχιστη αίσθηση ή κατανόηση [στο εξωτερικό] για το πόσο σημαντικός ήταν για την Ελλάδα» είπε η ίδια και τόνισε πως συχνά αναγκάζεται να εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για κάποιο τέχνασμα, αλλά μια βαθιά αγάπη.
Την Παρασκευή, ακριβώς 200 χρόνια αφότου ο Βύρωνας υπέκυψε στον πυρετό - μόλις 100 ημέρες μετά την άφιξή του στη χώρα της οποίας την ελευθερία είχε υπερασπιστεί τόσο έντονα - η Ελλάδα φρόντισε να αποδείξει τη δύναμη της σχέσης, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Σε μία τελετή γεμάτη από μεγαλοπρέπεια, μπάντα πνευστών έπαιξε δίπλα σε μια τιμητική φρουρά έξω από το κοινοβούλιο της Αθήνας και αξιωματούχοι κατέθεσαν στεφάνια μπροστά στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη, ώστε να τιμήσουν τους ξένους φιλέλληνες, ξεκινώντας από τον λόρδο Βύρωνα.
Στο Μεσολόγγι, οι εορτασμοί ήταν «άνευ προηγουμένου». Από εγκαίνια εκθέσεων, μέχρι την παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας «Οι τελευταίες μέρες του Βύρωνα», η μέρα ήταν γεμάτη εκδηλώσεις.
Σε μια χώρα όπου σχεδόν κάθε πόλη έχει έναν δρόμο με το όνομα του Άγγλου και πολλοί άνδρες ονομάζονται Βύρωνας προς τιμήν του, η θέση του παραμένει αδιαμφισβήτητη.
«Μπορεί να μην πολέμησε, αλλά μας έδωσε τα πάντα, μας έδωσε τη ζωή του» εξηγεί ο δήμαρχος του Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στο μέσο.
«Στη ζωή σημασία έχει τι αφήνεις πίσω σου. Και τελικά άφησε πίσω του μια ελεύθερη Ελλάδα. Χωρίς αυτόν ίσως να μην είχε συμβεί» παρατήρησε.
«Ίσως είχε αδυναμίες, αλλά ήταν ένας δημοκράτης, μπροστά από την εποχή του, ένας άνθρωπος με αδιαμφισβήτητα ιδανικά. Του είμαστε για πάντα ευγνώμονες» συμπλήρωσε.
Στην Αγγλία, πάλι, ο επαναστάτης ποιητής μνημονεύεται ως «τρελός, κακός και επικίνδυνος». Ο Ρόντρικ Μπίτον, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικών στο King's College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου Byron's War, έκανε λόγο για «μια τεράστια αναντιστοιχία στον τρόπο με τον οποίο τον θυμούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.