Μενού
johnson
Μάικ Τζόνσον | YouTube
  • Α-
  • Α+

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο τριών εβδομάδων μετά την αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι. Ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, είχε υποστηρίξει τις νομικές προσπάθειες αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η εκλογή του με 220 ψήφους έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, που ήταν εμφανώς ανακουφισμένοι για το τέλος μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας που εξέθεσε τις έριδες στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης. Ο Μάικ Τζόνσον ήταν ο τέταρτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο 51χρονος από τη Λουιζιάνα είναι πολέμιος των αμβλώσεων, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον γάμο μεταξύ ομοφύλων, ενώ δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Και αμέσως...  ψήφισμα υποστήριξης του Ισραήλ

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που χθες απέκτησε νέο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, έπειτα από εβδομάδες παράλυσης στο Καπιτώλιο, υιοθέτησε χθες Τετάρτη ψήφισμα υποστήριξης στο Ισραήλ.

Το κείμενο, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, το οποίο «αμύνεται» στον «βάρβαρο πόλεμο που εξαπέλυσαν η Χαμάς και άλλοι τρομοκράτες», εγκρίθηκε με 412 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 10 ψήφων κατά. Εννιά από τα δέκα όχι προήλθαν από Δημοκρατικούς. Έξι μέλη ψήφισαν παρών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται σύντομα να εκφραστεί για κείμενο που θα επέχει ισχύ νόμου: ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, στο Ισραήλ (14,3 δισεκ.) και στην Ταϊβάν, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο νέος «speaker» είναι ο Μάικ Τζόνσον ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς όπως αρκετοί άλλοι σύμμαχοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρόβαλε ενστάσεις στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο κ. Τζόνσον είπε χθες πως θα τασσόταν υπέρ της βοήθειας στην Ουκρανία «υπό όρους», προσθέτοντας πως «το επεξεργαζόμαστε», «θέλουμε λογοδοσία και ξεκάθαρους στόχους από τον Λευκό Οίκο», πάντως «θα κάνουμε τις συζητήσεις αυτές» και θα είναι «πολύ παραγωγικές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA