Νέες απειλές αντάλλαξαν Ισραήλ και Ιράν με αφορμή την ιρανική επίθεση του Σαββάτου, καθώς όπως όλα δείχνουν η απάντηση του Τελ Αβίβ αποτελεί απόφαση που έχει ήδη ληφθεί και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί για τις πράξεις του, ενώ το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις.
H πέμπτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ από το Σάββατο που έγινε η επίθεση του Ιράν, οδήγησε σε κλιμάκωση της ρητορικής για ευρύτερη ανάφλεξη.
Η απάντηση του Ισραήλ θεωρείται δεδομένη, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε κέντρο νεοσύλλεκτων κατηγόρησε το Ιράν «ότι στέκεται πίσω από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ», διαμηνύοντας ότι θα δοθεί «η κατάλληλη απάντηση για την υπεράσπιση της χώρας».
Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την περασμένη Κυριακή, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απόφαση για τον χρόνο της επίθεσης.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για το χτύπημα, που είναι αρκετά σύνθετες. Είναι πιθανό η απόφαση αυτή να αλλάξει.
Η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή μαζική επίθεση από το Ιράν θεωρείται δεδομένη, αλλά ο χρόνος και κυρίως ο τρόπος, παραμένουν αποφάσεις στα χέρια της ισραηλινής ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής.
Το CNN ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι περιορισμένου εύρους. Το Ισραήλ, πάντα σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, εξετάζει ένα «στενό και περιορισμένο» χτύπημα μέσα στο Ιράν.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκε σε επίθεση drone ο διοικητής της φιλο-ιρανικής Χεζμπολάχ, Ismail Yousef Baz, επιβεβαιώνοντας τη δεύτερη επίθεση στο έδαφος του Λιβάνου, μέσα σε λίγες ώρες. Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα υποστεί συνέπειες γιατί «εκτός από τη γνωστή πυρηνική απειλή χτίζει και συμβατική απειλή, δημιουργώντας δαχτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ».
Στον απόηχο της επίθεσης των πέντε ωρών κατά την οποία εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι, δύο drones με εκρηκτικά από τον Λίβανο έπληξαν περιοχές κοντά στην Kiryat Shmona και σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατότο περιστατικό διερευνάται, ενώ έχει απολογισμό τρεις τραυματίες.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι σημείωσε πως η Τεχεράνη έκλεισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της για «λόγους ασφαλείας».
«Θα ξαναρχίσουμε αύριο» τις επιθεωρήσεις, πρόσθεσε ο Γκρόσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, διαβεβαιώνοντας πως η σοβαρή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ «δεν είχε αντίκτυπο» στο έργο των επιθεωρητών μέχρι στιγμής.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε την Τρίτη ότι «και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων των δραστών». Σε επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ ο πρόεδρος του Ιράν υποστήριξε ότι η επίθεση στο Ισραήλ ήταν πράξη «νόμιμης άμυνας».
«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει επίσημα, η επιχείρηση της ‘’Έντιμη Υπόσχεσης’’ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με στόχο την τιμωρία του επιτιθέμενου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραΐσι.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.
Η Μόσχα και το Ιράν είναι στενοί στρατιωτικοί και πολιτικοί σύμμαχοι και το Κρεμλίνο είπε ότι η κλήση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς.
«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που εκφώνησε ομιλία σε κέντρο νεοσύλλεκτων.
«Είμαστε κατά της κλιμάκωσης. Ο Νετανιάχου θέλει να τραβήξει την προσοχή από τη Γάζα και να επικεντρωθεί στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στην ιρανική επίθεση στο ισραήλ, ως πράξη αντιποίνων για τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC, η Ιορδανία επέτρεψε επίσης σε ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της για να καταρρίψουν τα εισερχόμενα βλήματα και τα μαχητικά των δύο χωρών συντονίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό.
Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις στο Ιράν
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.
«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανήγγειλε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.
«Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν.
Ακόμη, κατέστησε σαφές πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν.
«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τα βήματα με τις Βρυξέλλες.
Η ιδέα είναι «να μεγεθυνθεί το προϋπάρχον καθεστώς (κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, έπειτα από έκτακτη σύνοδο, μέσω βιντεοδιάσκεψης, με τους ΥΠΕΞ των 27.
Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο προξενικό παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, που αποδίδει το Ισραήλ.
Σχεδόν το σύνολο των πυραύλων και των drones καταστράφηκαν πριν πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε χθες Τρίτη πως το Ιράν δεν θα βγει «αλώβητο» μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση αυτή.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις κυρώσεις που συνδέονται με τα drones και τους πυραύλους, οι ΗΠΑ επέβαλαν μέτρα σε 600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς» και διάφορα κινήματα συνδεόμενα με αυτό στην περιοχή, σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε νωρίτερα χθες πως «αναμένει» πως θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. Τόνισε εξάλλου πως οι κυρώσεις σε βάρος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς δεν εμποδίζουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχόμενη πως οι υπηρεσίες της θα «εγγυηθούν» πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
«Στη Γάζα, ολόκληρος ο πληθυσμός —πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι— αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια και το μεγαλύτερο μέρος του έχει εκτοπιστεί. Επαφίεται σε εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτές τις συναντήσεις, να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να τερματιστούν τα δεινά αυτά», σημείωσε σε τοποθέτησή της ενόψει των συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.
Ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ αύριο γα την ένταξη της Παλαιστίνης
Ακόμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει αύριο Πέμπτη για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.
Επικαλούμενοι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά στις αρχές αυτού του μήνα τη διαδικασία με σκοπό την εισδοχή τους στον διεθνή οργανισμό που ανάγεται στο 2011. Όμως το εγχείρημα θεωρείται πως έχει από ελάχιστες ως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ, κράτους-μόνιμου μέλους του ΣΑ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.