Μενού
Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας ποζάρει στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ τον Δεκέμβριο του 1945
Η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας ποζάρει στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ τον Δεκέμβριο του 1945 | EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Η ανακοίνωση ότι ο βασιλιάς Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου πάσχει από καρκίνο, επανέφερε μνήμες από τον θάνατο του παππού του, βασιλιά Γεωργίου, ο οποίος πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, χτυπημένος από την ίδια νόσο.

Ο βασιλιάς Γεώργιος, πατέρας της μετέπειτα βασίλισσας Ελισάβετ, είχε ανέβει στον θρόνο τον Δεκέμβριο του 1936, ύστερα από την αποποίηση του τίτλου από τον αδελφό του, και άφησε την τελευταία του πνοή 16 χρόνια αργότερα. 

Εκείνη την περίοδο είχε ανακοινωθεί πως ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα στεφανιαίας θρόμβωσης, ωστόσο ήταν γνωστό πως ο βασιλιάς κάπνιζε πολύ και έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

«Ο βασιλιάς εντοπίστηκε νεκρός στο κρεβάτι του στο Sandringham House στο Νόρφολκ, το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου. Πέθανε από στεφανιαία θρόμβωση - παρεμπόδιση της ροής του αίματος προς την καρδιά - ως αποτέλεσμα θρόμβου σε αρτηρία - στον ύπνο του» αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση του παλατιού. 

Ο Γεώργιος πιστεύεται ότι κάπνιζε από την ηλικία των 16 ετών και έκανε μερικά πακέτα την ημέρα, για τέσσερις δεκαετίες. 

Η υγεία του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από το 1948. Υπέφερε από πόνους στα πόδια και διαγνώστηκε με αρτηριοσκλήρωση. Κινδύνευσε, μάλιστα, με γάγγραινα και ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού. 

Τον Μάριο του 1949, υποβλήθηκε σε επέμβαση και μετά από μία περίοδο ανάρρωσης, εντοπίστηκε μία σκιά στον πνεύμονά του, τον Μάιο του 1951. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι γιατροί βρήκαν έναν κακοήθη όγκο. 

Ο βασιλιάς δεν ενημερώθηκε ποτέ για τη διάγνωση, αλλά υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του αριστερού πνεύμονα. 

Στο ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, την ίδια περίοδο, αναφερόταν πως η μετεγχειρητική του κατάσταση είναι «ικανοποιητική». Ο Γεώργιος επέστρεψε στις υποχρεώσεις του και φαινόταν να ξεπερνά το πρόβλημα, μέχρι να εντοπιστεί νεκρός. 

Η κόρη του βασιλιάς, Ελισάβετ, βρισκόταν στην Κένυα όταν πέθανε ο πατέρας της, και ενημερώθηκε από τον σύζυγό της, Δούκα του Εδιμβούργου, για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια μία μεγάλης βόλτας σε κήπους. 

Ο τότε πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, είχε αναφερθεί με ιδιαίτερο λυρισμό στη μάχη του Γεωργίου με τον καρκίνο. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο βασιλιάς πορευόταν μαζί με τον θάνατο, λες και ο θάνατος ήταν σύντροφός του, ένας γνωστός τον οποίον αναγνώρισε και δεν φοβόταν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.