Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν η Μπέλα Μπέτερτον έπεσε θύμα μιας αγγελίας - απάτης και της έκλεψαν 3.500 ευρώ, ένιωσε «εξοργισμένη». Η 18χρονη είχε έρθει σε επαφή με απατεώνες πρώτα μέσω μηνυμάτων WhatsApp και στη συνέχεια τηλεφωνικών κλήσεων, νομίζοντας ότι είχε λάβει μέρος σε πραγματική συνέντευξη για δουλειά.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσό των χρημάτων που αναφέρθηκε ότι κλάπηκαν μέσω τέτοιων απατηλών μηνυμάτων στην υπηρεσία WhatsApp έφτασε το ένα εκατομμύριο το περασμένο έτος, σύμφωνα με το BBC

Της άρπαξαν όλες τις οικονομίες της

Η αστυνομία του Λονδίνου λέει ότι ο αριθμός των ατόμων που κατήγγειλαν αυτές τις απάτες έχει οκταπλασιαστεί, αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου», σύμφωνα με τον προσωρινό διοικητή της αστυνομίας του Λονδίνου, Oliver Shaw.

Με αυτές τις απάτες αγγελιών εργασίας, οι δράστες δελεάζουν τα υποψήφια θύματα υποσχόμενοι επιπλέον απασχόληση ή εισόδημα προτού τους αντλήσουν τραπεζικά στοιχεία ή πάρουν τον έλεγχο των τηλεφώνων τους για να κλέψουν χρήματα.

Η Bella, από το Ντέβον, κατήγγειλε την απάτη σε ραδιοφωνική εκπομπή. Τα 3.5000 ευρώ που της έκλεψαν ήταν όλα τα χρήματα που είχε καταφέρει να μαζέψει, δουλεύοντας με πλήρη απασχόληση το καλοκαίρι.

Πουλούν ακόμα και προσωπικά στοιχεία στο Dark Web

Στοιχεία από την αστυνομία του Λονδίνου δείχνουν ότι 15 άτομα κατήγγειλαν ότι εξαπατήθηκαν για περίπου 20.000 λίρες το 2022 ενώ το 2023, 126 άτομα ανέφεραν ότι τους έκλεψαν 977.000 λίρες.

Ο Δρ. Λις Κάρτερ, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον που είναι ειδικός στη γλώσσα και τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να ξεγελάσουν τα θύματά τους, λέει ότι οι απάτες στρατολόγησης είναι ένα περίτεχνο έγκλημα, πολλαπλών σταδίων.

«Αυτά τα μηνύματα κειμένου θα αφορούν μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, αλλά είναι ένα στατιστικό παιχνίδι αριθμών. Οι εγκληματίες χρειάζονται μόνο λίγα άτομα να απαντήσουν και τα θύματα επιλέγουν στην ουσία τον θύτη τους».

«Οι απατεώνες θα περάσουν το θύμα από διάφορα στάδια, για στοιχεία που κανονικά θα περίμενε κανείς να απαιτήσει ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού -όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικά στοιχεία. Όλα αυτά είναι πολύτιμα δεδομένα από μόνα τους, οπότε ακόμα κι αν η απάτη δεν ευοδώσει, μπορούν να αναρτηθούν προς πώληση στο Dark Web» τόνισε ο ειδικός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.