Μενού
Η Τζαμιλέ Αλομολόντα
Η Τζαμιλέ Αλομολόντα | Jamileh Alamolhoda
  • Α-
  • Α+

Πενθήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, σε ηλικία 63 ετών μετά τη χθεσινή (19/5) συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον ίδιο και τον υπουργό Εξωτερικών, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν.

Με τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί ξεκίνησε –στο δημόσιο διάλογο– η συζήτηση για τη διαδοχή του, με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν να παίρνει το χρίσμα από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και να αποτελεί προσωρινά πρόεδρος της χώρας.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, πρώην συντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Τζαμίλεχ Αλαμολόντα και δύο παιδιά, με την πρώτη να έχει εκφράσει στο παρελθόν αμφίβολες και ιδιαίτερα αντιφεμινιστικές απόψεις κατά το παρελθόν, κάνοντας λόγο πως «το να σπουδάζουν οι γυναίκες, αποτελεί πράξη βίας».

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποια είναι η σύζυγός του

Η Τζαμίλε Αλαμολόντα γεννήθηκε στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Ιράν, Mashhad, το 1965 και έχει διδακτορικό στη «Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης» από το Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti, γεγονός που την καθιστά ακαδημαϊκό. Οι απόψεις της, ωστόσο, μόνο προοδευτικές δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Η Αλαμολόντα παντρεύτηκε με τον Ραϊσί σε ηλικία 18 ετών και έχουν δύο κόρες μαζί, και το 2001 έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ηγεσίας και Εκπαιδευτικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Shahid Beheshti

Η ίδια έχει χαρακτηριστεί από τον δυτικό κόσμο ως «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» όσον αφορά τις απόψεις της στην έμφυλη βία και στα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες συμβαδίζουν με τον «σκληρό κλήρο» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας τον Ιούνιο του 2023, η κα Αλαμολόντα υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις κακοποιούν τις γυναίκες σεξουαλικά ή στο χώρο εργασίας στο όνομα της ελευθερίας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. 

Μιλώντας μαζί με τον σύζυγό της στο τηλεοπτικό κανάλι teleSUR της χώρας, δήλωσε τότε ότι οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών δίνουν υπερβολική έμφαση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υποστήριζε ότι «η οργανωμένη βία εκτός οικογένειας είναι πολύ πιο σημαντική».

«Θέλουμε οι γυναίκες να παραμείνουν γυναίκες. Γιατί θα πρέπει να είμαστε σαν τους άνδρες; Γιατί πρέπει να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε ή να ζούμε όπως οι άνδρες; Αυτό είναι μια μορφή βίας» είχε πει η ίδια, προκαλώντας πάλι αντιδράσεις.

Εμπραχίμ Ραϊσί: Η επιστολή της συζύγου του στην Μπριζέτ Μακρόν

Τον Σεπτέμβριο, λίγους μήνες αργότερα, είχε προβληματίσει πάλι με τις δηλώσεις της για τις ποινές φυλάκισης στο Ιράν, αναφέροντας πως όσες δεν επιλέγουν να μην φορούν χιτζάμπ, «μπαίνουν φυλακή από σεβασμό για τις άλλες γυναίκες». 

Η σύζυγος του Ιρανού προέδρου μιλούσε, αφού το κοινοβούλιο της χώρας, ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης και τα πρόστιμα για τις γυναίκες και τα κορίτσια τα οποία παραβιάζουν τον αυστηρό κώδικα ένδυσης

Συνέχισε συγκρίνοντας έναν τέτοιο νόμο με την εισαγωγή ενδυματολογικών κανόνων στους χώρους εργασίας, προσθέτοντας: «Υπάρχουν παντού κώδικες ένδυσης, ακόμη και εδώ σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, σε σχολεία και παντού αλλού». 

«Και πρέπει να σας πω ότι το χιτζάμπ ήταν μια παράδοση, ήταν μια θρησκευτικά επιβεβλημένη παράδοση, ευρέως αποδεκτή. Και τώρα, εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε νόμο. Και η παραβίαση του νόμου, η καταπάτηση οποιουδήποτε νόμου, όπως σε κάθε χώρα, συνοδεύεται από τις ανάλογες τιμωρίες» είχε υποστηρίξει τότε.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της στο ABC τι πιστεύει ότι πρέπει να συμβεί στις γυναίκες που επιλέγουν να μη φορέσουν, η Jamileh απάντησε: «Είναι από σεβασμό προς τις γυναίκες». 

Τον Νοέμβριο του 2023, προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις μετά την επιστολή της προς τη σύζυγο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, στην οποία την προέτρεπε να επιδιώξει την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Έγραψε: «Αγαπητή κυρία Μακρόν! Παρακαλώ, ως μία γυναίκα που εκπροσωπεί τις γυναίκες, τις μητέρες και τις κόρες της Γαλλίας, ζητήστε από τον σύζυγό σας να μην είναι συνένοχος στη δολοφονία ανήμπορων παιδιών και γυναικών. Σας εύχομαι ανταμοιβή να σας ανταμείψει ο Θεός για τις προσπάθειές σας».

Έγραψε την επιστολή χωρίς να γνωρίζει ότι η Μπριζίτ είχε συνοδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, για να εκφράσει την υποστήριξή της στην κυβέρνησή του Τελ Αβίβ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA