Σε ρυθμούς Χριστουγέννων κινήθηκε σήμερα (25/12) ο πλανήτης, καθώς οι περισσότεροι πολίτες απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους, ενώ εκατομμύρια κόσμου επισκέφθηκε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Στο Παρίσι ο πύργος του Άιφελ είναι φωταγωγημένος, στο Λονδίνο ο κόσμος έχει κατακλύσει τους δρόμους, ενώ στην Ιταλία, 9 εκατομμύρια πολίτες αναχώρησαν για χριστουγεννιάτικους προορισμούς.
Η μέρα των Χριστουγέννων βρίσκει τους κατοίκους της Φλόριντα στην παραλία, όπου σύμφωνα με την παράδοση κάνουν μπάνιο, σερφ και διασκεδάζουν. Στην Αυστραλία το καλοκαίρι συνεχίζεται και όπως κάθε χρόνο οι κάτοικοι του Σίδνεϊ κατακλύζουν τις παραλίες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.
Μπάνιο αλλά σε πιο παγωμένα νερά έκαναν, σύμφωνα με την παράδοση χειμερινοί κολυμβητές στο Βερολίνο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αψηφούν το κρύο, φορούν σκουφάκια του Άγιου Βασίλη και διασκεδάζουν μέσα στο νερό.
Στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, παιδιά όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την κάθοδο του Άγιου Βασίλη από την ταράτσα ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης. Στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν το βράδυ της παραμονής της λειτουργία. Το ίδιο και στη Λουμπλιάνα, όπου ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην εκκλησία με τους περισσότερους να εύχονται καλύτερες μέρες.
Χριστούγεννα εν μέσω πολέμου
Αντίθετα, την ώρα που οι σφοδρές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, οι εικόνες στους δρόμους της Βηθλεέμ, ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι σχεδόν πρωτόγνωρες.
Οι εικόνες στη γενέτειρα του Ιησού Χριστού δεν θυμίζουν σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, όπου ταξίδευαν χιλιάδες προσκυνητές. Το AP κάνει λόγο μάλιστα για «πόλη φάντασμα τα φετινά Χριστούγεννα».
«Υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν γι’ αυτή τη γη, είναι πολύ δύσκολο να γιορτάζεις κάτι όταν ο λαός μας πεθαίνει», είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Νικόλ Ναζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, από την έρημη πλατεία Μάνγκερ της Βηθλεέμ.
Η Ουκρανία γιόρτασε τα Χριστούγεννα ως κρατική αργία στις 25 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά. Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε το σχετικό νόμο τον Ιούλιο μεταφέροντας την αργία στις 25 Δεκεμβρίου από τις 7 Ιανουαρίου, που έχει υιοθετηθεί από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ορισμένες ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το αρχαίο Ιουλιανό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα πέφτουν 13 ημέρες αργότερα.
Στο Γιαμπρούντ, μια πόλη βόρεια της Δαμασκού, πιστοί συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης για να απολαύσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα που τραγούδησε η Joy Choir. «Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν, με ό,τι τους έχει δώσει ο Κύριος, να σκορπίσουν χαρά για να βοηθήσουν να τελειώσει αυτή η θλίψη», είπε στο AP ο Fadi Homsi, μέλος της χορωδίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.