Ένα ενεργό ηφαίστειο στις παγωμένες στέπες της Ανταρκτικής εκτοξεύει καθημερινά στην ατμόσφαιρα χρυσό που αξίζει μία μικρή περιουσία. Δυστυχώς, για οποιονδήποτε φιλόδοξο κυνηγό θησαυρών, η πρόσβαση στο όρος Έρεβος είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το Έρεβος, που μαζί με το ηφαίστειο του Deception Island αποτελούν τα μόνα δύο ενεργά ηφαίστεια της παγωμένης ηπείρου, αποβάλλει κάθε μέρα, μαζί με νέφη τέφρας και τοξικών αερίων, περίπου 80 γραμμάρια κρυστάλλων χρυσού στην κατώτερη ατμόσφαιρα, με εκτιμώμενη αξία περίπου 5.600 ευρώ, σύμφωνα με τη New York Post.
Όμως, το πολύτιμο μέταλλο είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που εκτοξεύονται από το Έρεβος, σύμφωνα με το Γήινο Παρατηρητήριο της NASA. «Εκπέμπει τακτικά νέφη αερίου και ατμού και περιστασιακά "πετάει" βράχους», σύμφωνα με την υπηρεσία.
«Φτύνει» ασταμάτητα χρυσό
Τα αέρια και στερεά περιεχόμενα προβάλλονται μέσω στρομβολιακών εκρήξεων, όπως τις αποκαλούν οι σεισμολόγοι, δηλαδή εκρήξεων χαμηλής έντασης αλλά υψηλής συχνότητας.
«Το Έρεβος εκρήγνυται συνεχώς από τουλάχιστον το 1972», είπε ο Conor Bacon, από το Γήινο Παρατηρητήριο Lamont-Doherty στο Πανεπιστήμιο Columbia. Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο είναι επίσης γνωστό για το ότι περιέχει μια «λίμνη λάβας» σε έναν από τους κρατήρες, αποτελούμενη από τηγμένα υλικά στο επίπεδο της επιφάνειας.
«Αυτές είναι στην πραγματικότητα αρκετά σπάνιες, καθώς απαιτούνται ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί ότι η επιφάνεια δεν θα παγώσει ποτέ» σημείωσε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.