Μενού
Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν μία πορεία μέσα στον χρόνο αλλά δεν παύουν να λειτουργούν ως ένας ακόμα φορέας αποσταθεροποίησης στην παγκόσμια κοινότητα. Ούτως ή άλλως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα όλον τον πλανήτη.

Εντός αυτού του πλαισίου, τα μάτια της διεθνούς κοινότητας πέφτουν σε περιοχές που γεννούν εντάσεις και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τόπο γέννησης μίας ακόμα πολεμικής σύρραξης.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει η απαιτούμενη βιβλιογραφία που να προσπαθεί να προβλέψει με συγκροτημένο τρόπο τέτοιες συγκρούσεις. 

Λαμβάνοντας πάντως υπόψη όσα λένε οι ειδικοί, παρακάτω καταγράψαμε τέσσερις περιοχές του πλανήτη που θα μπορούσαν να γίνουν ο τόπος της επόμενης μεγάλης πολεμικής σύρραξης. Όπως θα δείτε, πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλες παίζει η Κίνα, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι διεκδικεί από τις ΗΠΑ τον ρόλο της νέας παγκόσμιας υπερδύναμης.

Γκουάμ (ΗΠΑ-Κίνα)

Στρατιωτική άσκηση στο Γκουάμ
Στρατιωτική άσκηση στο Γκουάμ | (AP Photo/Haven Daley)

Ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι γνωστός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτός ο ανταγωνισμός αφορά κατά βάση την οικονομία, την τεχνολογία και τις επενδύσεις. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές. 

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο κρατών ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σε αυτή τη φάση, η ένταση εκφράζεται κατά βάση με μετακινήσεις στρατευμάτων και επίδειξη δύναμης. Αν όμως οι διαφορές δεν λυθούν, είναι απίθανο να μη φτάσουμε σε μία κάποιου τύπου σύγκρουση.

Εξάλλου, η ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είχε κορυφωθεί κατά το καλοκαίρι του 2020 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας να μιλάει για «διαρκείς εχθρικές δηλώσεις και κινήσεις των Αμερικανών». Αν, λοιπόν, αυτό συμβεί, το Γκουάμ θα αποτελέσει πιθανώς την πρώτη ζώνη σύγκρουσης.

Το Γκουάμ είναι μία περιοχή με τουριστικό αλλά κυρίως στρατηγικό ενδιαφέρον και παραδοσιακά λειτουργεί «ο πιο εύκολος στόχος εναντίον της Αμερικής στην Ασία». 

Οι περισσότεροι ειδικοί, λοιπόν, συμφωνούν ότι στην περίπτωση σύρραξης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ (αν αυτή δεν γίνει δια αντιπροσώπων) πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει το Γκουάμ και τις εκεί αμερικανικές βάσεις.

Ταϊβάν (Κίνα-Ταϊβάν)

Αμερικανικό F-16 σε στρατιωτική άσκηση στην Ταϊβάν
Αμερικανικό F-16 σε στρατιωτική άσκηση στην Ταϊβάν | ΑP Photos

Ίσως, η μεγαλύτερη πιθανότητα νέας σύγκρουσης που θα οδηγήσει σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η Ταϊβάν αντιμετωπίζεται από την Κίνα ως μέρος της κινεζικής επικράτειας και δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις από το Πεκίνο, με την κατάσταση να φτάνει πολύ κοντά στη σύρραξη τον Αύγουστο του 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν λειτουργεί ως αυτόνομη χώρα με δικό της Σύνταγμα και δικά της σύνορα. Υποστηρίζεται δε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση και ιδίως από τις ΗΠΑ, πράγμα που προφανώς περιπλέκει ακόμα περισσότερο μία ούτως ή άλλως σύνθετη κατάσταση.

Πολλοί, λοιπόν, φοβούνται ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping θα προσπαθήσει να φέρει τον πόλεμο στη Δύση μέσω της Ταϊβάν. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα προβλέπουν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο αυτό να συμβεί μέσα στο 2024.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η Ταϊβάν έστειλε μία task force στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να πάρει μαθήματα και να προλάβει μία πιθανή τέτοια ξαφνική εισβολή από κινεζικές χερσαίες δυνάμεις, φόβος που είναι μόνιμος πια στους κατοίκους της περιοχής.

Βαλκάνια (Σερβία-Κόσοβο)

Aστυνομικοί του Κοσόβου στα σύνορα με τη Σερβία.
Aστυνομικοί του Κοσόβου στα σύνορα με τη Σερβία. | AP Photo/Visar Kryeziu

Μία από τις παραδοσιακές περιοχές αντικρουόμενων εθνικισμών που γεννούν διαρκούς εντάσεις και πολέμους είναι φυσικά η περιοχή μας, τα Βαλκάνια. Αυτή τη στιγμή, η πιο «ευάλωτη» περιοχή για να γεννήσει μία νέα σύρραξη δεν είναι άλλη από το Κόσοβο, ο πληθυσμός του οποίου αποτελείται κυρίως από Αλβανούς αλλά περιλαμβάνει και γύρω στους 100.000 Σέρβους.

Τον περασμένο χειμώνα είχαμε μία αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, όταν οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία θέτοντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις σε πολεμική ετοιμότητα.

Πολύ σημαντική για την κρίση του Κοσόβου και τη νέα όξυνση στην περιοχή ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η περαιτέρω επιβάρυνση της σχέσης Δύσης-Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είναι σύμμαχος της Σερβίας και στο παρελθόν έχει αναφερθεί στην περίπτωση του Κοσόβου συγκρίνοντάς το με τις φιλορωσικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Δεν θεωρείται καθόλου απίθανο και με την αύξηση της επιρροής της Κίνας στη Σερβία, το σερβικό κράτος να προχωρήσει σε εισβολή στην επικράτεια του Κοσόβου, το οποίο αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου.

Κασμίρ (Ινδία-Πακιστάν)

Επεισόδια στο Κασμίρ
Επεισόδια στο Κασμίρ | AP Photo

Έχουμε γράψει και αλλού ότι η Ινδία πλέον θα πρέπει να λογίζεται ως μία διαρκώς ανερχόμενη υπερδύναμη. Και όπως πάντα συμβαίνει, κάθε ανάδυση μίας νέας παγκόσμιας δύναμης δημιουργεί έντονες αναταράξεις στο υπάρχον status quo.

Οι σχέσεις της με το επίσης ανερχόμενο Πακιστάν έχουν παραδοσιακά εντάσεις από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του κράτους του Πακιστάν. Να τονιστεί δε ότι το Πακιστάν έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι η Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα από την αύξηση της ισχύος της Ινδίας η οποία διεκδικεί πλέον ακόμα πιο άμεσα ρόλο στα τεκταινόμενα στην Ασία

Ούτως ή άλλως, Ινδία και Πακιστάν έχουν παράδοση στις μεταξύ τους συγκρούσεις (τρεις πόλεμοι και πολλά επεισόδια) με την Κίνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Επειδή σε κάθε τέτοια σύγκρουση πρέπει να υπάρχει μία αφορμή, η περιοχή του Κασμίρ που είναι διαφιλονικούμενο έδαφος για Ινδία και Πακιστάν και θα μπορούσε να αποτελέσει τον λόγο για μία ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.