«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται» επεσήμανε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη ζήτημα της ένταξης επιπλέον κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο καγκελάριος προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό «υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε» και εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.
Εξέφρασε την απερίφραστη στήριξή του στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία.
Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία, ζήτησε τη βοήθεια του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του στο εκεί αδελφό κόμμα.
Για το ζήτημα της ένταξης κι άλλων κρατών στην Ε.Ε. μίλησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας πως σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της.
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι αναμένονται από αυτές τις χώρες «περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», αλλά και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κάνει το δική της «εργασία».
Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τον στόχο για τη διεύρυνση μέχρι το 2030. «Γνωρίζετε την προσωπική μου δέσμευση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2030. Είναι μία ξεκάθαρη φιλοδοξία και απαιτεί πολλή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές» ανέφερε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.