Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα επικρατέστερα σενάρια διαδοχής του Βασιλιά Καρόλου σε περίπτωση που η υγεία του δεν του επιτρέψει να επιτελεί τις συνταγματικές λειτουργίες που απορρέουν εκ της θέσης του, περιέγραψε ο σύμβουλος Πολιτικής της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Εδώ, έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία τίθενται, διότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι το αντίστοιχο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του Κράτους. Επομένως επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες συνταγματικές λειτουργίες, για τις οποίες σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υγείας για να τις επιτελέσει, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις. Δύο είναι βασικά οι προβλέψεις. Είτε αυτή της Αντιβασιλείας είτε αυτή της αναπλήρωσής του από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση της Αντιβασιλείας, με νόμο του 1937, αναλαμβάνει τα βασικά καθήκοντα, συνταγματικά και πολιτικά του πατέρα του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ ως αντιβασιλέας, όχι ως μονάρχης. Συνεχίζει να παραμένει κεφαλή του κράτους ο Κάρολος ο 3ος.  

«Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά από εκεί ακόμα. Αυτή είναι η συνταγματική εναλλακτική, η οποία υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ο βασιλιάς, με βάση όλα τα επίσημα ανακοινωθέντα αλλά και την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας. Ο καρκίνος απ’ ό,τι φαίνεται έχει εντοπιστεί έγκαιρα και αρκετά νωρίς, το οποίο είναι θετικό προμήνυμα και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι στη φάση που βρισκόμαστε τώρα απέχουμε αρκετά από κάποιο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η συνταγματική οδός η οποία υπάρχει μπροστά μας αν τα πράγματα, ο μη γένοιτο φυσικά, χειροτερέψουν» σημείωσε.

Ή υπάρχει η πιθανότητα, πάλι με βάση το βρετανικό Σύνταγμα, το οποίο είναι και άγραφο, όπως συνηθίζεται να λέγεται, να αναλάβουν διαδοχικά, μέλη της βασιλικής οικογένειας ορισμένα καθήκοντα τα οποία δεν μπορεί να επιτελεί ο βασιλιάς σε σχέση με την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας.

Επιπλέον, μια τρίτη οδός είναι η παραίτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χουντής ντε Φάμπρι, αναγιγνώσκοντας κανείς τη συμπεριφορά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανόν να συμβεί για δύο λόγους. «Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο το οποίο αφορά τον Εδουάρδο τον 8ος, ο οποίος είναι ο τελευταίος βασιλιάς που ουσιαστικά παραιτήθηκε του θρόνου του. Ο Εδουάρδος ο 8ος είναι μάλλον με μελανά χρώματα γραμμένος στη βρετανική ιστορία, επομένως νομίζω ότι ο Κάρολος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτή την “κακή” παρέα ιστορικά και δευτερευόντως, είναι αυτή η βαθιά αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς την οποία έχει το βρετανικό στέμμα. Υπενθυμίζω ότι η βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι και κυριολεκτικά, την τελευταία ημέρα της ζωής της, επιτέλεσε τα συνταγματικά της καθήκοντα λίγες ώρες πριν αποβιώσει. Το γνωρίζουμε αυτό με βάση πλέον βιβλία που έχουν εκδοθεί» επισήμανε ο κ. Χουντής Ντε Φάμπρι.

Σχετικά με την κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου και το τι ακριβώς είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει, ο κ. Χουντής Ντε Φάμπρι, είπε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο στο σκοτάδι, από μια πλευρά γνωρίζουμε ότι ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας πάσχει από καρκίνο, αυτό πλέον είναι δεδομένο και επίσημο, από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουμε επίσημα ποια είναι η μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει». Αυτό το ζήτημα, όπως είπε, έχει εγείρει και αρκετές φημολογίες αλλά και ανησυχίες στην βρετανική κοινή γνώμη αλλά και παγκοσμίως. «Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πως ήδη μετέρχεται θεραπείας όχι χειρουργικής φύσης, αλλά μάλλον διαφορετικής, όπως οι χημειοθεραπείες και άλλες μορφές αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πάθησης» συμπλήρωσε.  

Όσο για την πρόσληψη των δυσάρεστων νέων από τη βρετανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χουντής Ντε Φάμπρι, «υπάρχει ανησυχία, υπάρχει μούδιασμα, υπάρχει σοκ».

«Τους νιώθουν σαν δικούς τους ανθρώπους. Δεν τους βλέπουν σαν κάτι πολύ ξένο ή πολύ μακριά από αυτούς. (…) Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται νυχθημερόν με το ζήτημα. Είναι στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, είναι πραγματικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνικοπολιτικής ζωής το ζήτημα αυτό στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στο εξωτερικό» είπε καταλήγοντας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.