Ιδιαίτερα ευχαριστημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προχωρήσει η συμφωνία για την αγορά έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για σημαντική μέρα για την εθνική άμυνα, αλλά και γνωστοποίησε πως οι ΗΠΑ θα παρέχουν στη χώρας μας, δωρεάν, σημαντικό στρατιωτικό υλικό.
«Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό» σημείωσε, ειδικότερα ο πρωθυπουργός, που τόνισε πως δεν επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.
«Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον πρόεδρο Μπάιντεν» συμπλήρωσε και διαπίστωσε πως «η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα».
Το πακέτο της συμφωνίας για τα F-35
Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Αθήνα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το αμερικανικό Κογκρέσο, που αναλαμβάνει την επόμενη φάση της συμφωνίας, έχει ενημερωθεί για την πώληση στην Ελλάδα
- δύο αεροσκάφη EDA C-130H,
- δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3
- 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας)
Επιπλέον, θα υποβάλλει αίτημα για τη μεταφορά των εξής:
- μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού
- τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας)
- διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA (σ.σ. από το απόθεμα άμυνας)
«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ανυπομονώ να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε μια πιο ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως «η ισχυρή διμερής σχέση αποτελεί απόδειξη των διαρκών δεσμών μεταξύ των εθνών μας και είμαι ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχουμε σημειώσει από κοινού στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας για τη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων».
Τι σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για τη συμφωνία
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη συμφωνία, επεσήμανε πως «ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την απόκτηση έως και σαράντα F-35 από την Ελλάδα, καθώς το σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο (και μάλιστα λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023)».
«Η επίσημη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια των F-35, μαζί με την ταυτόχρονη παραχώρηση ενός πολύ σημαντικού πακέτου δωρεάν στρατιωτικού υλικού από το αμερικανικό απόθεμα – που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, περιπολικά πλοία - προς την Ελλάδα αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης" προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφεραν και έκαναν λόγο για «έμπρακτη αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και ενός απαραίτητου και αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου που επέδειξε σοβαρότητα».
«Η εξέλιξη επισφραγίζει και εδραιώνει το ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από σχέσεις με άλλες χώρες και το πέρασμα στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.