Πιθανότατα είναι η πιο... γκαντέμικη ημέρα για να ξεκινήσει κάποιος μια σχέση. Η έννατη ημέρα του Δεκεμβρίου μπορεί να είναι της... Αννούλας του χιονιά αλλά είναι και η ημέρα των διαζυγίων. Δυο από αυτά, έκαναν και τον σχετικό πάταγο. Το, χρονικά, πρώτο ήταν αυτό του Κωνσταντίνου και της Αμαλίας Καραμανλή. Το δεύτερο εκείνο του πρίγκηπα Καρόλου και της Νταϊάνα!
Κωνσταντίνος και η Αμαλία Καραμανλή
Μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 9 Δεκεμβρίου του 1970, ενώ μέσω της απριλιανής δικτατορίας και ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρίσκεται εξόριστος στο Παρίσι, μια είδηση που μόνο πολιτική δεν τη λες, «σκάει» σαν βόμβα στους κοσμικούς κύκλους. Ο Καραμανλής ανακοίνωσε πως κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Σύζυγός του η Αμαλία Μεγαπάνου. Είχαν παντρευτεί το 1951. Για πολλούς η πιο κομψή «πρώτη κυρία» που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Εκείνη πανέμορφη μεγαλοαστή, αδιάφορη για την εξουσία και την αίγλη, εκείνος πολιτικός καριέρας, ασκητικός, σκληρός άνθρωπος και απρόσιτος.
Η Αμαλία ήταν μια πραγματική κυρία που παρέδιδε μαθήματα κομψότητας, μια καλλονή της εποχής της, ευγενική, από καλή, μεγαλοαστική οικογένεια της Πάτρας, στάθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού της χώρας με μεγάλη αξιοπρέπεια. Η συμβίωσή τους ήταν δύσκολη, δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, άντεξαν το γάμο τους μέχρι το 1970. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύσκολης κοινής ζωής του ζευγαριού ήταν το περίφημο «σκάσε Αμαλία» που είχε πει ο Καραμανλής σε προεκλογική του ομιλία και ενώ νόμιζε πως το μικρόφωνο ήταν κλειστό. Έκαναν αίτηση διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο, προκαλώντας σοκ στους κοσμικούς κύκλους – και όχι μόνο – της Ελλάδας. Το διαζύγιο βγήκε δύο χρόνια αργότερα. Δεν έκαναν ποτέ παιδιά.
Ύστερα από αυτόν τον γάμο η Αμαλία παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν παντρεύτηκε ποτέ μετά το διαζύγιο.
Ο Κάρολος και η Νταϊάνα
Και αν το προηγούμενο διαζύγιο απασχόλησε περισσότερο τον Γαλλικό και τον Ελληνικό Τύπο, το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνα ήταν ένα γεγονός παγκόσμιο για το οποίο γράφτηκαν βιβλία και γυρίστηκαν ταινίες.
Ουσιαστικά η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν αυτή που ζήτησε από το πριγκιπικό ζεύγος να προχωρήσουν στο διαζύγιο με δεδομένο πως η σχέση τους πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και αυτή δεν ήταν και η καλύτερη εικόνα για το Μπάκινχαμ. Σύμφωνα με τον θρύλο η Νταϊάνα ήταν η πρώτη που απάντησε θετικά με τον δικηγόρο της να δηλώνει πως ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει με πολύ πόνο.
Μετά τη διάλυση του γάμου τους, η πριγκίπισσα κράτησε τον τίτλο της πριγκίπισσας, όμως πλέον δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «η αυτού μεγαλειότης». Είχε τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ιδιωτικών τζετ της βασιλικής οικογένειας, ενώ αντί για διατροφή πήρε αποζημίωση ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ λάμβανε 600.000 δολάρια τον χρόνο για το γραφείο της! Τυπικά, το διαζύγιο δεν έκανε καμία αναφορά στην επιμέλεια του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι και αυτό γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ ως μονάρχης και με βάση ενός νόμου που υπάρχει από το 1717, έχει την κηδεμονία των εγγονών της.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.