Μενού
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Βασιλόπιτα τσουρέκι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η βασιλόπιτα είναι η σταρ της Πρωτοχρονιάς. Κάθε νέο έτος μπαίνει με τη «σφαγή» του απλού αυτού κέικ, αλλά όσο και αν το πασπαλίσουμε με άχνη, για κάποιους το εσωτερικό παραμένει αδιάφορο και κάπως στεγνό. Για αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας φέρνει μία εύκολη συνταγή για μία πιο πληθωρική βασιλόπιτα - τσουρέκι.

Υλικά για τη βασιλόπιτα - τσουρέκι

Υγρά υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο

  • 6 μεγάλα αυγά

  • 100 γρ. γάλα

  • 140 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική

  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Στερεά υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

  • 2 φακελάκια μαγιά ή 2 κύβους (50 γραμ.) φρέσκιας μαγιάς

Προαιρετικά

  • 1 κ.γ. μαχλέπι

  • 1/2 κ.γ. μαστίχα

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. κονιάκ

  • 2 κ.σ. νερό

  • 120 γρ. σταφίδες ξανθές

  • 100 γρ. κόντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού

  • 1 λεμόνι ακέρωτο (το ξύσμα του)

  • 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)

  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για το τελείωμα

Για το σερβίρισμα της βασιλόπιτας

  • Άχνη ζάχαρη ή λευκό γλάσο

Βήμα - βήμα η εκτέλεση της συνταγής

Για το γρήγορο φούσκωμα

  • Ζεσταίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100°C για 10 λεπτά και τον σβήνουμε ώστε να βάλουμε την βασιλόπιτα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει γρήγορα.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά το λιώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Το βούτυρο να μην βράσει, απλά να λιώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά το βούτυρο. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε το γάλα στα αυγά και το χλιαρό πλέον βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες.
  • Με το σύρμα χτυπάμε για λίγο τα υλικά 1-2 λεπτά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι για τσουρέκι και την ξερή μαγιά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι.
  • Αν βάλουμε μαχλέπι και μαστίχα στη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά τα προσθέτουμε σε αυτή τη φάση.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (αυγά, γάλα, βούτυρο κ.λπ.) στον κάδο του μίξερ πάνω στο αλεύρι.Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 1,5 με 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να βραχεί το αλεύρι κ να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  • Όταν αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη (θα μοιάζει με μαλακή τσίχλα) δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 7-8 λεπτά.
  • Μετά το ζύμωμα η ζύμη θα είναι λεία, απαλή, μαλακή και εύπλαστη. Θα μοιάζει με τεράστια γυαλιστερή τσίχλα.
  • Βουτάμε τα χέρια σε λίγο λιωμένο βούτυρο. Πιάνουμε την μαλακή ζύμη στα χέρια. Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε σε βουτυρωμένο μεγάλο μπολ.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή με βρεγμένη πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο (κοντά στο καλοριφέρ ή σε ζεστό και σβηστό φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και μετά θα την γεμίσουμε και θα κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
  • Μέχρι να φουσκώσει στο πρώτο φούσκωμα η ζύμη για βασιλόπιτα τσουρέκι, ετοιμάζουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση 

  • Για να φτιάξουμε τη γέμιση, βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με κονιάκ και νερό.
  • Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
  • Αφού κρυώσουν τελείως στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την κόντιτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντο.
  • Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • Θα τα προσθέσουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.

Για το δεύτερο φούσκωμα

  • Ετοιμάζουμε το ταψί. Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ταψί, στρογγυλό 30 εκατ.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί στη βάση και στα τοιχώματα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά τοιχώματα.
  • Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του βουτυρωμένου ταψιού. Προσοχή, το ταψί να είναι βαθύ 6-7 εκ. γιατί η βασιλόπιτα τσουρέκι φουσκώνει πολύ.
  • Αφήνουμε το ταψί στην άκρη. Αφού φουσκώσει η ζύμη στο πρώτο φούσκωμα την παίρνουμε με βουτυρωμένα χέρια και την βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Ρίχνουμε την γέμιση (φρούτα). Ζυμώνουμε με τον γάντζο τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά της γέμισης μέσα στη ζύμη.
  • Πιάνουμε την μαλακή ζύμη της βασιλόπιτας και μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω. Της δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
  • Βάζουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα τσουρέκι. Ακουμπάμε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί με τις ενώσεις από κάτω να ακουμπούν στο ταψί.
  • Πιέζουμε την βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά να γίνει πλακέ. Την βάζουμε σε ζεστό φούρνο σβηστό και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα & 15 λεπτά.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια.
  • Θα σκουρύνει αρκετά λόγω των αυγών στη ζύμη, μην σας τρομάζει αυτό. Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, ανάλογος με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης.
  • Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως στα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για να σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί.Δηλαδή, το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη.
  • Βγάζουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Την ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Αφού κρυώσει καλά για μερικές ώρες τότε την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
  • Αχνίζουμε τη εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα ή φτιάχνουμε γλάσο.

Για τη συντήρηση

  • Μόλις κρυώσει καλά η βασιλόπιτα τσουρέκι από την Αργυρώ την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας.
  • Έτσι θα διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).
  • Η βασιλόπιτα τσουρέκι διατηρείται και στην κατάψυξη αφού κρυώσει τελείως.
  • Σκεπάστε την καλά για να παραμείνει αφράτη και μαλακή.
  • Διατηρείται μέχρι και 3 μήνες.
  • Αφήστε την στην συντήρηση του ψυγείου σκεπασμένη για μια νύχτα να αποψυχθεί σωστά.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA