Μενού
Βασιλόπιτα στολισμένη με γκι
Βασιλόπιτα | (Hans Geel/Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Για μια βασιλόπιτα με μοναδική γεύση και με αρώματα από κανελογαρύφαλλα και χυμό πορτοκάλι, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την ακόλουθη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά για τη βασιλόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • άχνη ζάχαρη για διακόσμηση

Προετοιμασία

Σημειώνεται ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Το ψήσιμο της βασιλόπιτας θα γίνει στην κάτω σχάρα
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκατοστών με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πολύ εύκολα αφού ψηθεί η βασιλόπιτα

Για το μίγμα

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά
  • Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού
  • Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο
  • Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε ένα βαθύ μπολ τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα έως ότου η μαρέγκα κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα
  • Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. Ξεκινάμε και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι
  • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια
  • Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και προσθέτουμε το φλουρί
  • Ψήνουμε για 55 λεπτά με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από τη ζύμη, τότε είναι έτοιμη
  • Αφήνουμε 15 λεπτά να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά
  • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο

Μυστικά

  • Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι
  • Την ώρα που θα διαλύσουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, πρέπει να το κάνουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται
  • Ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσουμε στο μίγμα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε παντού ομοιόμορφα
  • Δίνουμε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο, θα κάθεται στο κέντρο
  • Για να μην σκάει στην επιφάνεια, φροντίζουμε στο ταψί το μίγμα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκατοστά
  • Αυτή η δόση είναι μεγάλη. Αν πάλι θέλουμε μικρή βασιλόπιτα, τότε διαιρούμε όλα τα υλικά στη μέση, τα 5 αυγά γίνονται 2 μεγάλα αυγά και το ιδανικό ταψί είναι 23 ή 25 εκατοστά

 

Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;

Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής δύο:

  • Να ξεγελαστούμε από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλουμε να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στη μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της
  • Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει γιατί το υγρό ακόμα στο κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει στην επιφάνεια της

Συντήρηση

Μπορούμε να ψήσουμε τη βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξουμε με μεμβράνη και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορούμε να την αφήσουμε, αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες και να τη διακοσμήσουμε τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA