Μενού
Βασιλόπιτα κέικ
Βασιλόπιτα κέικ από τον Άκη Πετρετζίκη | @akis_petretzikis - Instagram
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, ένα είναι το δίλημμα. Βασιλόπιτα τσουρέκι ή βασιλόπιτα κέικ; Για όσους ψηφίσουν βασιλόπιτα κέικ, ο Άκης Πετρετζίκης έχει την ιδανική συνταγή.

Υλικά για τη βασιλόπιτα - κέικ

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
  • 1 βανιλίνη
  • 4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. γάλα πλήρες
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα

Βήμα - βήμα η εκτέλεση της συνταγής

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά
  • Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη
  • Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι
  • Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη, το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ
  • Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και προσέχουμε το ακόλουθο: Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο
  • Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γραμμάρια αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ
  • Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκατοστών
  • Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα
  • Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί
  • Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.