Μπορεί τα μελομακάρονα να θεωρείται το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λατρεύουν φανατικά και προτιμούν τους κουραμπιέδες.
Ο Γιώργος Τσούλης έχει την ιδανική συνταγή για να φτιάξουμε εύκολα παραδοσιακούς κουραμπιέδες με άρωμα μαστίχας.
Υλικά για τους κουραμπιέδες
- 120 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 300 γρ. φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη
- 20 ml κονιάκ
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ.γ. μαστίχα, θρυμματισμένη
- ½ κ.γ. baking powder
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- Ζάχαρη άχνη
Βήμα βήμα η διαδικασία για τους κουραμπιέδες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ σε δόσεις. Καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Στη συνέχεια βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε εκεί για να κρυώσουν
Για τους κουραμπιέδες:
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό, για περίπου 20 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μαστίχα, ενώ χαμηλώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για 10 λεπτά
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το baking powder και το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής
- Μόλις σφίξει το μείγμα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ και ανακατεύουμε
- Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κουραμπιέδες των 30-35 γραμμαρίων και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή, ώστε να γίνουν πιο επίπεδοι
- Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τους ψήνουμε για περίπου 17 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε
- Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά
- Σε ένα μπολ, προσθέτουμε αρκετή ποσότητα ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τους κουραμπιέδες και τους γυρίζουμε, μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
Για το σερβίρισμα:
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, δημιουργώντας μια πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά με επιπλέον ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Το μυστικό της επιτυχίας
Το μυστικό στους κουραμπιέδες, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσούλη, κρύβεται στο χτύπημα της ζύμης. Όσο περισσότερο τη χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.