Ένα από τα δυο βασικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι…τα μελομακάρονα. Άλλοτε με πολύ σιρόπι, άλλοτε με λιγότερο! Το καρύδι και η κανέλα κυριαρχούν ως «ήρωες» στην επίγευση τους. Καταλαβαίνουμε ότι μια συνταγή είναι καλή, όταν δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα.
Όπως αναφέρει ο Πάνος Ιωαννίδης, η συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα είναι από τη μητέρα του sous chef του, Δημήτρη. Μια εύκολη συνταγή για μελομακάρονα, μελωμένα τόσο-όσο και με αρώματα κανέλας και πορτοκαλιού… Μια γεύση που σου μένει αξέχαστη!
Τα υλικά για τα μελομακάρονα
Για τη ζύμη
- 600 mlελαιόλαδο
- 160 γρ.ζάχαρη
- 120 mlμπράντι
- 250 mlχυμός πορτοκάλι
- 1κ.σ. μαγειρική σόδα
- 2πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
- 1λεμόνι (το ξύσμα του)
- 100 γρ.καρύδια (ελαφρά σπασμένα)
- 1 κιλ.μαλακό αλεύρι
- 0.5κ.γ. σκόνη κανέλας
- 0.25κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
Για το σιρόπι
- 500 γρ.μέλι
- 1 κιλ.ζάχαρη
- 1 λίτρ.νερό
- 1ξύλο κανέλας
- 1αστεροειδής γλυκάνισος
Βήμα βήμα η συνταγή για τα μελομακάρονα
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το μέλι.
- Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι μετράμε 5΄ και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Tip: Όταν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα φροντίζουμε το σιρόπι να έχει γίνει εκ των προτέρων για να έχει χρόνο να κρυώσει.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα ταψί το ελαιόλαδο, το χυμό από το πορτοκάλι, το μπράντι, τα καρύδια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το ξύσμα από το λεμόνι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα.
- Αφού αφρίσει η σόδα προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να αφομοιωθεί όλο από το ζυμάρι.
Tip: Όταν το ζυμάρι αποκτήσει τη μορφή χυλού απομακρύνουμε το σύρμα χειρός και αρχίζουμε να πλάθουμε με το χέρι.
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ωοειδές σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα πάνω στη λαδόκολλα φροντίζοντας να αφήσουμε απόσταση μεταξύ τους 1 με 2 εκατοστών.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι, για να του δώσουμε το παραδοσιακό σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC με αέρα για 20΄ με 25΄.
- Κατευθείαν μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα μεταφέρουμε στο κρύο σιρόπι με μία σπάτουλα και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν για 1΄.
- Τα αφαιρούμε από το σιρόπι με μία τρυπητή κουτάλα, στραγγίζουμε καλά, σερβίρουμε σε δίσκο και γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο καρύδι.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με τα μπαχαρικά τις αρεσκείας μας και εάν θέλουμε να εκπλήξουμε τους αγαπημένους μας να ‘’κρύψουμε’’ μισό καρύδι μέσα στα μπελομακάρονα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.