Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο -μεταξύ άλλων- αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας. Για αυτές τις κρύες ημέρες του χειμώνα, οι σούπες είναι ιδανικές, με την κοτόσουπα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα των επιλογών.
Ο Άκης Πετρετζίκης έχει τη συνταγή για κοτόσουπα με αυγολέμονο και λαχανικά.
Για την κοτόσουπα
- 1 κοτόπουλο, ολόκληρο
- 1 κύβο κότας
- 1 κ.γ. πιπέρι
- θυμάρι, ξερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 λίτρα νερό
- 1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος
- 2 καρότα, καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο
- 150 γρ. ρύζι γλασέ
- θυμάρι, ψιλοκομμένο, για το πασπάλισμα
Για αυγολέμονο
- 3 αυγά
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια.
Βήμα - βήμα η συνταγή
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. Προσοχή! Δεν τα πετάμε.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το καθαρό κρέας, και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με έναν μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα κόκαλα του κοτόπουλου μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.
- Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Ο ζωμός πρέπει να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες. Ανά διαστήματα, αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και τα καρότα και το κρεμμύδι σε κυβάκια.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το ψυγείο.
- Κόβουμε τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.
- Αφού περάσει η 1 ώρα, αποσύρουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό από τη φωτιά. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.
- Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ξαναρίχνουμε τον ζωμό.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.
- Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι.
Για το αυγολέμονο
- Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει, και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε πιπέρι και έξτρα λεμόνι, αν δούμε ότι χρειάζεται.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.