Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δίνει τη συνταγή για εκμέκ με βασιλόπιτα. Με τη διαδικασία να διαρκεί μόλις μισή ώρα σύμφωνα με το akispetretzikis.com, θα έχετε έτοιμο το γλυκό της εβδομάδας.
Υλικά για το εκμέκ με βασιλόπιτα
Για το σιρόπι
- 500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 500 ml νερό
- Για τη βάση
- 500 γρ. κέικ, που σας έχει περισσέψει
- 100 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 6 κρόκους
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Βήμα-βήμα η εκτέλεση της συνταγής
Για το σιρόπι
- Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση.
- Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160o C στον αέρα.
- Τρίβουμε το κέικ ή το τσουρέκι με τα δάχτυλά μας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25x35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κέικ με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.
- Το ψήνουμε για 20 λεπτά, σύμφωνα με το akispetretzikis.com.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ μας ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μίας κουτάλα σιγά σιγά φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού. Να έχουμε υπόψη μας ότι το κέικ με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
- Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.
Για την κρέμα
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
- Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί.
- Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.
- Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα, σύμφωνα με το akispetretzikis.com. Το κορνφλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μία γεύση αλευριού που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δοκιμάσουμε και δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα μας θα είναι έτοιμη.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μία μαρίζ.
- Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη και καλά κρυωμένη βάση. Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.
- Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη.
- Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ.
- Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.