Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη (2/11) στις 23.10 η πολυαναμενόμενη νέα σειρά του Mega, «Milky Way», η οποία φέρει την υπογραφή του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, Βασίλη Κεκάτου.
«Ο Γαλαξίας μας» ή στα αγγλικά «Milky Way» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον γαλαξία που βρισκόμαστε εμείς, στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το Ηλιακό Σύστημα. Από την άλλη, όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί σε έναν άλλο γαλαξία, χρησιμοποιείται μικρό «γ» και ακολουθεί το όνομά του.
Ο Ήλιος και η Γη βρίσκονται στις παρυφές του Γαλαξία μας, ο οποίος αποτελείται από διακόσια έως και τετρακόσια εκατομμύρια αστέρες. Αυτοί φαίνεται να σχηματίζουν μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, η οποία διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από τη μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη.
Άλλες ονομασίες που έχει πάρει στα ελληνικά χάρη στην εμφάνισή του είναι: «Γαλαξίας κύκλος» ή «γάλακτος κύκλος» ή και σκέτο «γάλα».
Όταν το μητρικό γάλα της Ήρας χύθηκε στον ουρανό
Η λέξη «γαλαξίας» παράγεται από τη λέξη «γάλα» και μάλιστα, στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι είναι από γάλα ή μοιάζει με γάλα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας πήρε το όνομά του από το μητρικό γάλα της θεάς Ήρας που εκτοξεύθηκε από το στήθος της στον ουρανό.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο Ερατοσθένης - αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ιστορικός και συγγραφέας - όταν γεννήθηκε ο Ηρακλής, ο οποίος ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης, ο «Πατέρας των Θεών» ήθελε ο γιος του να θηλάσει από την Ήρα, ώστε να γίνει αθάνατος.
Εκείνη, βέβαια, δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και έτσι σε στιγμή που κοιμόταν, ο Ερμής με εντολή του Δία - σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο ίδιος ο Δίας - έβαλε το βρέφος στο στήθος της για να θηλάσει.
Ωστόσο, λόγω της υπερφυσικής δύναμής του ο Ηρακλής πίεσε πολύ το στήθος της Ήρας, εκείνη ξύπνησε από τον πόνο και όταν συνειδητοποίησε ότι το μωρό που ήταν στην αγκαλιά της δεν ήταν δικό της, το πέταξε από πάνω της με αποτέλεσμα το γάλα της να εκτιναχθεί στον ουρανό και να σχηματίσει τον «Γαλα-ξία» ή αλλιώς τη «γαλαξιακή ζώνη».
Η παραπάνω είναι η επικρατέστερη εκδοχή του μύθου. Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Δίας έπεισε την Ήρα να θηλάσει τον Ηρακλή, αλλά εκείνος δάγκωσε τον μαστό της Ήρας με αποτέλεσμα εκείνη να σπρώξει το μωρό και να χυθεί το γάλα της στον ουρανό, σχηματίζοντας τον Γαλαξία μας.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Αλκμήνη, φοβούμενη την Ήρα, άφησε το παιδί έκθετο στα περίχωρα του Άργους, σε ένα μέρος που αργότερα ονομάστηκε Πεδιάδα του Ηρακλή. Όταν πέρασαν από κει κάποια στιγμή η Θεά Αθηνά και η Θεά Ήρα, η πρώτη εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη και την ομορφιά του νεογέννητου και ζήτησε από τη δεύτερη να το θηλάσει. Εκείνη δέχτηκε, αλλά όταν το μωρό δάγκωσε τον μαστό της, εκείνη τραβήχτηκε, πέταξε κάτω το μωρό και το γάλα της εκτινάχθηκε στους ουρανούς σχηματίζοντας τον Γαλαξία.
Η Θεά Αθηνά μάζεψε τον Ηρακλή και τον παρέδωσε στην πραγματική του μητέρα, λέγοντάς της να το μεγαλώσει χωρίς να φοβάται πια.
Ο μύθος του Περσέα
Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα ελληνικός μύθος - λιγότερο διαδεδομένος - ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Γαλαξίας μας δεν είναι τίποτα άλλο από τη διαδρομή που ακολούθησε ο Περσέας ενώ πετούσε με τον φτερωτό πήγασο για να σώσει την αλυσοδεμένη στους βράχους Ανδρομέδα από το κήτος του Θεού Ποσειδώνα, αφήνοντας πίσω του άφθονη αστρική σκόνη.
Την Ανδρομέδα είχε δέσει στα βράχια ο πατέρας της, βασιλιάς Κηφέας, ύστερα από χρησμό του μαντείου για να κατευνάσει την οργή του Ποσειδώνα που είχε ξεσπάσει στο βασίλειό του όταν η βασίλισσα Κασσιόπη είχε δηλώσει ότι η κόρη τους ήταν πιο όμορφη και από τις Νηρηίδες, τις όμορφες νύμφες της θάλασσας.
Έτσι, όταν ο Περσέας τη βρήκε δεμένη στα βράχια - θαμπωμένος από την ομορφιά της - την έσωσε, στρέφοντας το κεφάλι της Μέδουσας που μόλις είχε σκοτώσει στη μεριά του κήτους και μετατρέποντάς το σε πέτρα.
Το «Milky Way» στις μυθολογίες του κόσμου
Βέβαια, δεν υπάρχει μόνο ο ελληνικός μύθος για την προέλευση του Γαλαξία. Στην κινεζική μυθολογία «ο Γαλαξίας μας» είναι το ποτάμι που δημιούργησε η Ουράνια Βασίλισσα για να χωρίσει την κόρη της από τον αγαπημένο της, αφού ο έρωτάς τους ήταν «απαγορευμένος».
Στη φινλανδική μυθολογία «ο Γαλαξίας μας» ονομαζόταν «Λινουνράτα», δηλαδή το «μονοπάτι των πουλιών». Πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία όταν οι Φινλανδοί παρατήρησαν ότι τα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούσαν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδέψουν προς τα νότια, όπου πίστευαν ότι βρίσκεται το «Λιντουκότο», δηλαδή το «σπίτι των πουλιών». Μάλιστα, στα φινλανδικά η λέξη «Λινουνράτα» χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για να περιγράψει τον Γαλαξία.
Να αναφερθεί ότι σε πολλές χώρες του Βορρά, το «Milky Way» ονομάζεται και «Δρόμος του Χειμώνα», π.χ. στα ισλανδικά «Vetrarbrautin», στα νορβηγικά «Vinterbrauta», ενώ στα σουηδικά «Vintergatan» και αυτό επειδή στο βόρειο ημισφαίριο, ο Γαλαξίας είναι πιο ορατός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στην αρμενική μυθολογία, «ο Γαλαξίας μας» ήταν «Η Οδός του Κλέφτη Αχύρων» και σύμφωνα με τον μύθο, κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα, ο θεός Βαχάκν είχε κλέψει άχυρο από τον Ασσύριο Βασιλιά και ταξίδεψε προς την Αρμενία. Ενώ ταξίδευε στους ουρανούς, έριξε άχυρο και έτσι δημιουργήθηκε το Milky Way.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.