Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την ιδανική συνταγή για να φτιάξουμε γρήγορα και εύκολα «ζουμερή και αφράτη» βασιλόπιτα τσουρέκι, η οποία είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και η «μάχη» δεν θα δοθεί για το φλουρί, αλλά για το ποιος θα φάει το μεγαλύτερο κομμάτι.
Υλικά για τη βασιλόπιτα - τσουρέκι
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 240 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 ml νερό
- 100 ml γάλα πλήρες
- 18 γρ. ξηρή μαγιά
- 640 γρ. σκληρό αλεύρι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 6 αυγά
- 120 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
Προαιρετικά για τη γέμιση
- 60 γρ. σταφίδες, ξανθές
- 60 γρ. σταφίδες, μαύρες
- 60 γρ. cranberries, αποξηραμένα
- 60 γρ. κόντιτα
- 30 γρ. κονιάκ
Προαιρετικά για τη γκανάς
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Βήμα - βήμα η συνταγή
- Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ (κάρδαμο) και 40 γραμμάρια ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γραμμάρια από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Έτσι, αρωματίζουμε τη ζάχαρη και γίνεται περίπου σαν άχνη
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ
- Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε, προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ
- Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών
- Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά
- Αν και το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό, αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει αφού αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι
- Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα
- Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της, τοποθετώντας τα περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί
- Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα
- Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας
- Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ
Προαιρετικά για τη γκανάς
Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάς να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.