Ο κουραμπιές είναι το πιο «εκλεπτυσμένο» από τα γλυκά των Χριστουγέννων. Αντί για την πιο ελληνική παράδοση της ζύμης «πνιγμένης» σε θάλασσες μελιού και σιροπιού, ο κουραμπιές αντιπροτείνει την ανάλαφρη υφή ενός μπισκότου «παντρεμένη» με γεύσεις και μυρωδιές βούτυρου, ζάχαρης και ξηρών καρπών.
Είναι αυτή η ισορρoπία υλικών που καθιστά τον κουραμπιέ...δύσκολο «σπορ», αφού οι λανθασμένες αναλογίες ή το κακό ψήσιμο μπορεί να τον κάνουν οριακά μη φαγώσιμο. Υπάρχουν όμως κάποιες «στάσεις» στην Αθήνα για όσους θέλουν εγγυημένη ποιότητα.
Η Στάνη - Για «ζωντανούς» κουραμπιέδες
Στη Στάνη τον πελάτη υποδέχεται η βαριά μυρωδιά του φρεσκοψημένου βουτύρου, θυμίζοντας περασμένα Χριστούγεννα στο το σπίτι της γιαγιάς, που μύριζε σαν ζαχαροπλαστείο. Το παραδοσιακό αυτό γαλακτοπωλείο μας τρατάρει κουραμπιέ βγαλμένο από άλλη εποχή.
Βουτυράτος, μυρωδάτος, με χοντρά κομμάτια αμυγδάλου μέσα, σου γεμίζει το στόμα και σε κάνει να νοσταλγείς τα παιδικά σου χρόνια. Δύσκολο να φύγεις από εκεί με κάτι λιγότερο από μία μεγάλη πιατέλα.
Η Στάνη - Μαρίας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
Αφοι Ασημακόπουλοι - Σταθερή ποιότητα
Το σημείο αναφοράς της Χαριλάου Τρικούπη δεν λείπει ποτέ από τέτοιες λίστες, και γιατί να κάνουμε εμείς την έκπληξη. Όχι, παραδεχόμαστε πως η σταθερή αξία έχει τον λόγο της, αφού ο κουραμπιές του μαγαζιού πετυχαίνει αρχικά στο πιο βασικό, δεν σου «φράζει» το στόμα με υπερβολική ζάχαρη ή ξηρή ζύμη, αλλά τηρεί τις αρμ΄ζουσες ισορροπίες.
Αν θέλετε ένα γλυκό που θα καθορίσει τις προτιμήσεις σας στο μέλλον, μία επίσκεψη στους Ασημακόπουλους συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Αφοι Ασημακόπουλοι - Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα
Παύλου - Κορυφαία εμπειρία
Κατά πολλούς, ο κορυφαίος κουραμπιές της πόλης. Με έντονο το άρωμα του ανθόνερου και «κριτσανιστή» υφή , οι μπουκιές του «Παύλου» είναι ακαταμάχητες. Χαρακτηριστικό του η έντονη αρωματική γεύση που σου μένει στο στόμα, σχεδόν σαν υπενθύμιση ότι εκεί θα θες να πας και την επόμενη φορά.
Παύλου - Παπαδιαμαντοπούλου 24, Αθήνα
Κωνσταντινίδης - Χωρίς λόγια
Τα λόγια είναι περιττά με τα ζαχαροπλαστεία της αλυσίδας του Κωνσταντινίδη. Με το που βυθίσεις τα δόντια σου στον κουραμπιέ, η διακριτική γεύση της άχνης και του ανάλαφρου βουτύρου ξυπνάνε γλυκά τον ουρανίσκο. Τα κομμάτια αμυγδάλου βρίσκονται σε τέλεια ποσότητα, κάνοντας τους κουραμπιέδες του Κωνσταντινίδη συγκλονιστικούς.
Η ποιότητά τους βασίζεται κυρίως στην Κωνσταντινουπολίτικη τεχνογνωσία και το μεράκι που έφεραν οι ιδρυτές του ζαχαροπλαστείου στην Ελλάδα.
Κωνσταντινίδης - Κεντρικά γραφεία: Λεωφόρος Μεσογείων 86, Γουδί
The Bakers - Συνδυασμός που ξεσηκώνει
Η ιδιαιτερότητα αυτού του κουραμπιέ βασίζεται στον συνδυασμό αγελαδινού και κατσικίσιου βουτύρου, που έρχονται να προσγειωθούν στο τραπέζι σου από τους The Bakers. Τα αγνά υλικά γεμίζουν το στόμα, και τα μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου πρωταγωνιστούν σε κάθε μπουκιά.
The Bakers - Σε 8 σημεία σε όλη την Αθήνα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.