Ο Σπύρος Σούλης δείχνει βήμα - βήμα, πώς θα στολίσετε το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το πρώτο βήμα λέει είναι «να το βάλουμε μέσα στο σπίτι μας» και υποστηρίζει πως το κατάλληλο μέρος για την τοποθέτηση του δέντρου είναι κάπου που θα είναι ορατό από τα περισσότερα σημεία του σπιτιού, όπως:
- Μια σκοτεινή γωνιά για περισσότερη λάμψη.
- Δίπλα από ένα παράθυρο (για να φαίνεται από μέσα και έξω.
Συναρμολόγηση
Πάντα ξεκινάμε από κάτω ανοίγοντας τα κλαδιά προς τα πάνω. «Ξεκινάμε από μέσα προς τα έξω το κάθε κλαδί και όχι γρήγορα. Σιγά σιγά και γύρω γύρω για να φαίνεται το δέντρο φουντωτό».
Ακόμα, προτείνει να μην στολίζουμε μόνοι μας το δέντρο γιατί αλλιώς θέλει πολύ χρόνο και επισημαίνει να φοράμε γάντια την ώρα που ανοίγουμε τα κλαδιά ώστε να μην γρατζουνιστούμε.
Τα σημαντικά φωτάκια
Όσον αφορά τα λαμπάκια, ο Σπύρος Σούλης λέει πως είναι «παρά πολύ σημαντικά». Ειδικά το χρώμα τους, αλλά και η τοποθέτηση. «Τα ψυχρά φωτάκια κάνουν το δέντρο ψυχρό. Τα ζεστά φωτάκια ταιριάζουν περισσότερο σε δέντρα με πράσινα, κόκκινα και χρυσά στολίδια.
Πάντα πρέπει να τσεκάρουμε ότι λειτουργούν και πρέπει να τα «τοποθετούμε τα φωτάκια αναμμένα για να βλέπουμε που τα βάζουμε, που λείπουν και που χρειάζονται περισσότερα. Κάθε 30 εκατοστά (σε ύψος) δέντρου βάζουμε 100 λαμπάκια. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, κοντά από την πρίζα».
«Πρέπει να βρίσκονται από μέσα προς τα έξω στο κάθε κλαρί, κατά μήκος του κλαριού και γύρω-γύρω».
Βάλτε χιόνι
«Αν έχετε ένα πράσινο δέντρο βάζουμε χιόνι μετά τα φωτάκια για να γίνει ομοιόμορφο και να κρυφτούν τα καλώδια από κάτω».
Προτείνει απόσταση 15-20 εκατοστά μακριά από το δέντρο όσο ρίχνουμε τεχνητό χιόνι και ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω.
Ο στολισμός ανά κατηγορία
Αναλόγως το πως θέλουμε να δείχνει το δέντρο επιλέγουμε και τα κατάλληλα στολίδια. Σε περίπτωση που θέλουμε ένα παραδοσιακό δέντρο επιλέγουμε κόκκινα, πράσινα και χρυσά στολίδια.
Ακόμα, πρέπει να οργανώνουμε τα στολίδια ανά: «μέγεθος, χρώμα και σχέδιο, γιατί το κάθε στολίδι μπαίνει σε διαφορετική χρονική στιγμή».
Πάντα ξεκινάμε με το βασικό χρώμα που θέλουμε στο δέντρο μας, π.χ. για ένα παραδοσιακό δέντρο βάζουμε πρώτα το κόκκινο, μετά το πράσινο και τέλος το χρυσό.
«Ξεκινάμε από τη βάση και μετά πηγαίνουμε στα ιδιαίτερα και τη βάση. Αν έχουμε μεγάλα διακοσμητικά τα βάζουμε πρώτα από όλα γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει χώρος για αυτά στο τέλος».
Μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες μπάλες τοποθετούνται προς τα κάτω και οι μικρότερες παραπάνω για να «διατηρεί το δέντρο το σχήμα του».
Σε περίπτωση που βάλετε γιρλάντα την τοποθετείται «διαγώνια, μέσα και έξω, περιμετρικά».
Μετά μπαίνει και το «συμπληρωματικό χρώμα», δηλαδή σε αυτή την περίπτωση το πράσινο.
Επίσης, ο Σπύρος Σούλης προτείνει να βάζουμε έξτρα κλαδιά στο δέντρο: «Ένα δέντρο με μερικά έξτρα κλαριά δείχνει πάντα πιο όμορφο, πιο πλούσιο και γεμίζουν πάρα πολύ όμορφα τις περιοχές που το δέντρο δεν είναι γεμάτο».
Μετά από αυτό βάζουμε και τα χρυσά στολίδια τα οποία είναι και τα λιγότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα. Τα πιο «σημαντικά» στολίδια τοποθετούνται τελευταία ώστε να ξεχωρίζουν έτσι όπως θέλουμε και στο τέλος η κορυφή (αστέρι, άγγελος).
Αφού ολοκληρωθεί το στόλισμα προσθέτουμε αν θέλουμε και τα «γύρω γύρω», όπως μια φάτνη, κουτιά δώρων και ότι επιθυμεί ο καθένας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.