Μενού
Έτερος Εγώ
  • Α-
  • Α+

«Μια καλή αστυνομική σειρά ρε παιδιά...», είναι το ερώτημα που όλους μας ενώνει, καθώς ο Πάνος Κοκκινόπουλος ακόμα δεν μας έχει παρουσιάσει τη νέα του παραγωγή, και ο Μανούσος Μανουσάκης δεν θα επαναφέρει ποτέ το «Τμήμα Ηθών».

Επιχειρήσαμε παρακάτω να βάλουμε στη σειρά τα καλύτερα ελληνικά crime dramas (και κάποιες κωμωδίες) των τελευταίων 34 ετών, σαν φόρο τιμής στα βράδια που η ελληνική τηλεόραση μας καθήλωσε στις οθόνες μας.

Ταύρος με Τοξότη (1994-96)

Τι ήταν: Κάτι σαν το ελληνικό Moonlighting, αν μπορούσες να φανταστείς τον Γιάννη Βούρο ως Μπρους Γουίλις, και την Πέγκυ Σταθακοπούλου ως Σίμπιλ Σέπερντ.

Αξίζει: Κομεντί-ζει επικίνδυνα, με πολλά ρομαντικά στοιχεία. Βλέπεται, ως μια γλυκιά, '90s ανάμνηση

Ο Τρίτος Νόμος (2010)

Τι ήταν: Άλλη μια σειρά, στη λογική του «Κόκκινου Κύκλου», με αληθινές ιστορίες εγκλημάτων, που μεταφέρονταν ως αυτοτελή επεισόδια.

Αξίζει: Ακόμα θυμάμαι το επεισόδιο «Ο Βασιλιάς και το Αηδόνι», με τους Όμηρο Πουλάκη και Στέλιο Μάινα. Σημείωνε ποσοστά τηλεθέασης της τάξης του 20-25%, παρ' όλα αυτά, έπεσε στην εποχή της μεγάλης κρίσης των ιδιωτικών καναλιών. 

L.A.P.D. (2008-10)

Τι ήταν: Το ελληνικό Brooklyn Nine Nine, με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Γιώργο Χρυσοστόμου

Αξίζει: Meh. Ευχάριστα βλεπόταν, δε νομίζω πως θα είχε νόημα να συνεχιστεί παραπάνω. 

Δρόμοι της Πόλης (1996-97)

Τι ήταν: Μια καλή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί το επιτυχημένο concept του Τμήματος Ηθών, πάλι από τον Μανούσο Μανουσάκη.

Αξίζει: Τάσος Χαλκιάς, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μπέσυ Μάλφα, κάνουν ό,τι μπορούν. 

Οι ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα (2006-08)

Τι ήταν: Ο ήρωας των μυθιστορημάτων του Γιάννη Μάρη, σε μια νέα, τηλεοπτική ζωή. 

Αξίζει: Δεν ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό, δεν «γεννούσε» εύκολα σασπένς, δεν ήταν η καλύτερη ερμηνεία του Ιεροκλή Μιχαηλίδη στην τηλεόραση. Υποκλινόμαστε, παρ' όλα αυτά, στο αξιόλογο καστ που τον συμπλήρωνε, με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον Στάθη Κακαβά

Έτερος εγώ (2019-2023)

Τι ήταν: Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έγινε viral στο YouTube με την ταινία «Έτερος Εγώ» και ακολούθησε μια τηλεοπτική μεταφορά - έναυσμα για τη συνολική αναβάθμιση του φορμάτ της νουάρ τηλε-νοβέλας.

Αξίζει:  Προς το τέλος η σειρά υπέπεσε σε σεναριακά μικρολάθη, αλλά η παραγωγή στο σύνολο της παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. 

Πειρασμός (1995-96)

Τι ήταν: Μια σύνοψη που βρήκαμε στις σκοτεινές γωνιές των ίντερνετς: «Είναι αθώος και φαίνεται ένοχος. Οι πρώην φίλοι του γίνονται διώκτες. Οι κατηγορίες για το φόνο της γυναίκας του τον βαραίνουν παρότι είναι άδικες. Κι αυτός, ο επιτυχημένος αστυνομικός ρεπόρτερ μεγάλης εφημερίδας γίνεται φυγάς.

Προσπαθώντας να ξεφύγει από το ανελέητο κυνηγητό που εξαπολύεται εναντίον του, βρίσκει το μοναδικό συμπαραστάτη του στο πρόσωπο μιας γυναίκας, της ανιψιάς του ιδιοκτήτη της εφημερίδας του. Μαζί της θα ζήσει ένα μεγάλο έρωτα, κρυφό και επικίνδυνο, όπως είναι συνήθως κάθε πειρασμός».

Αξίζει: Πολύ τίμια προσπάθεια του Λευτέρη Καπώνη να φτιάξει με ιστορία με συνωμοσίες πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με ραδιουργίες και ξύλο, κυνηγητό και άλλα πράγματα που αγαπάμε στις σειρές του είδους. Οι Σταύρος Ζαλμάς, Ναταλία Δραγούμη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχουν καλή χημεία. Συμπρωταγωνιστεί και γνωστός ηθοποιός, υπόδικος για σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα. Απολαύστε υπεύθυνα...

Σκορπιός (1994-96)

Τι ήταν: Το Miami Vice του Αντώνη Καφετζόπουλου. Nαι, αυτό ακριβώς, αλλά χωρίς τα μπάτζετ της αμερικάνικης τηλεόρασης. 

Αξίζει: Από τη μια, αξίζουν συγχαρητήρια στον Καφετζόπουλο, που σκαρφίστηκε μια αστυνομική περιπέτεια εφάμιλλη των αμερικάνικων παραγωγών, με πρωταγωνιστή τον «Σκορπιό», έναν πρώην μισθοφόρο με επαναστατικές διαθέσεις, και την έκανε, με γυρίσματα στη Μαρίνα Ζέας του Πειραιά, στο Καβούρι, και σε αρκετές τοποθεσίες της Βόρειας Ελλάδας.

Μαζί του, η Φαίη Κοκκινοπούλου στο ρόλο μιας απογόνου πλούσιας οικογένειας που τον ερωτεύεται και αποφασίζει να ανοίξει γραφείο ντετέκτιβ (στη 2η, λιγότερη επιτυχημένη σεζόν), ο Άκης Σακελλαρίου, ως ο αστυνομικός που «διορθώνει» τις επιπολαιότητες του Σκορπιού, και ο Άλκης Παναγιωτίδης ο οποίος παίζει έναν αστυνομικό διευθυντή, που τους βρίζει και τους ειρωνεύεται όλους, με προβλέψιμα απολαυστικό στυλ.

Ενίοτε κριντζάρεις με τα μπερδεμένα σενάρια που είναι γεμάτα ανακρίβειες, ενίοτε θαυμάζεις τη διάθεση όλων να δημιουργήσουν «ψαγμένες» αστυνομικές ιστορίες.

Κάνε Ότι Κοιμάσαι (2022-)

Τι είναι: Ο Νικόλας, ένας χαρισματικός καθηγητής λυκείου βλέπει τη ζωή του να διαλύεται βίαια και αναπάντεχα. Στη διάρκεια μιας έντονης κρίσης στον γάμο του, ο Νικόλας εμπλέκεται ερωτικά, για μια νύχτα, με τη μητέρα ενός μαθητή του ο οποίος εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς. Λίγες ημέρες αργότερα, η σύζυγός του δολοφονείται στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας στο σπίτι τους και η κόρη του οδηγείται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Αξίζει: Έχει φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους. Σε αυτή τη νέα «άνοιξη» της τηλεοπτικής μυθοπλασίας, των τελευταίων πέντε ετών, σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Νυχτερινό δελτίο (1998)

Τι ήταν: Το Νυχτερινό Δελτίο είναι μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη, το οποίο εκδόθηκε το 1995. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα με ήρωα τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Αντικείμενο του μυθιστορήματος είναι η εξιχνίαση μιας διπλής δολοφονίας Αλβανών μεταναστών, μέσα από την οποία αποκαλύπτεται η ύπαρξη μιας σπείρας εμπορίας βρεφών και μεταμοσχεύσεων.

Η σειρά, από τον Πάνο Κοκκινόπουλο, μετέφερε την ιστορία του Μάρκαρη στην κρατική τηλεόραση. (Εννέα χρόνια μετά μεταφέρθηκε και το δεύτερο βιβλίο του «Άμυνα Ζώνης»).

Αξίζει: Μόνο και μόνο για την παρουσία του Μηνά Χατζησάββα στον κεντρικό ρόλο. 

Σιωπηλός δρόμος (2021)

Τι ήταν: Τα έχουμε ξαναπεί εδώ, γι' αυτό το δραματικό-αστυνομικό θρίλερ. Μεγάλη στιγμή για το δίδυμο της Μελίνα Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη.

Αξίζει: Εννοείται.

Κόκκινος Κύκλος/10η Εντολή (2000-2002, 2004-2007, 2015)

Τι ήταν: Αστυνομικές υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει ή έστω φτάσει στο Εφετείο, μεταφέρονται στην τηλεόραση με τους καλύτερους ηθοποιούς εκεί έξω.

Αξίζει: Ο «Κόκκινος Κύκλος» ήταν αρκετά πιο σκοτεινός στο ύφος του, ενώ η «10 Εντολή» κάπως πιο «κατάλληλη για όλη την οικογένεια». 

Τμήμα Ηθών (1993-95)

Τι ήταν: Ο ορισμός της ελληνικής «μπατσο-σειράς»! Ο Απόστολος Γκλέτσος, η Βερόνικα Αργέντζη και ο Θεόφιλος Βανδώρος (rip) κομμένοι και ραμμένοι για τους ρόλους των αστυνομικών, το ίδιο και ο Χρήστος Τσάγκας, στο ρόλο του επιθεωρητή. Οι ιστορίες όλες, προϊόντα μυθοπλασίας, αλλά η υποδειγματική σκηνοθεσία του Μανουσάκη τις γέμιζε με αλήθεια «πεζοδρομιακή». Το επεισόδιο με γκεστ τον Στάθη Ψάλτη, σε έναν ρόλο που δεν θυμίζει τίποτα από το κωμικό παρελθόν του, σου κόβει την ανάσα.

Αξίζει: Σίγουρα υπάρχουν από 'δω κι από 'κει ερμηνείες ξεχαρβαλωμένες, που γεννούν αβίαστο κριντζ, όπως η πρώτη εμφάνιση του - εξαρτημένου από τα ναρκωτικά - αστυνομικού, που υποδύεται ο Πάνος Μιχαλόπουλος. Αλλά όλο αυτό είναι τόσο «ελληνικά '90s» που μοιάζει σχεδόν με ντοκιμαντέρ!

Ανατομία Ενός Εγκλήματος (1992-95)

Τι ήταν: Η πρώτη ελληνική crime docuseries, δια χειρός Πάνου Κοκκινόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Γιάννη Ράγκου, εν έτει 1992. 

Αξίζει: Τα έχουμε πει με τον Γιάννη Ράγκο εδώ, η σειρά ήταν πρωτοποριακή και ακόμα και σήμερα δείχνει αρκετά φρέσκια και καλογυρισμένη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA