Η εκπομπή «Αυτοψία» παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης τη «διαβολοβδομάδα» των Ο.Υ.Κ.! Της πιο επίλεκτης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού.
Για πρώτη φορά, τηλεοπτική κάμερα καταγράφει την πιο πολυσυζητημένη διαδικασία εκπαίδευσης στον ελληνικό στρατό.
Ο Αντώνης Σρόιτερ ακολούθησε για μία ολόκληρη εβδομάδα μια από τις καλύτερες ομάδες ειδικών δυνάμεων στον κόσμο, αυτή των Υποβρύχιων Καταστροφών, και με τον φακό της εκπομπής κατέγραψε όλη τη διαδικασία και τις δοκιμασίες που περνούν για έξι μερόνυχτα, χωρίς ύπνο, με ελάχιστο φαγητό και βρεγμένα ρούχα, μέσα στο κρύο.
Ο.Υ.Κάδες μίλησαν αποκλειστικά στην «Αυτοψία» για τη δύναμη της θέλησης και τα ανθρώπινα όρια, τα οποία μπορεί και να ξεπεραστούν.
Η σχολή των ΟΥΚ πλησιάζει τα 70 χρόνια ιστορίας, με αρκετές χιλιάδες υποψήφιους αλλά με τους επιτυχόντες να μην ξεπερνούν τους 3.300!
Σχόλαρχος της ΣΥΚ μίλησε στην «Αυτοψία» και τόνισε πως είναι μια πραγματική αποστολή, ένας προσομοιωτής μάχης και αφορά μια ομάδα που βρίσκεται σε εχθρικό έδαφος και εκεί που περιμένει τις εντολές την ανακαλύπτει ο εχθρός. Στη συνέχεια γίνεται μια σκληρή μάχη όπου οι εκπαιδευτές είναι οι εχθροί και οι εκπαιδευόμενοι είναι η ομάδα που πρέπει να πάρει μια απόφαση: Πώς θα επιστρέψει στην πατρίδα.
Ένας εκπαιδευτής των Ο.Υ.Κ. μίλησε για την καμπάνα και την περίφημη πινακίδα που γράφει «σημείο χωρίς επιστροφή».
«Είμαστε στο σημείο που αν φτάσουν οι μαθητές να χτυπήσουν αυτή την καμπάνα είναι το σημείο που εγκαταλείπουν το σχολείο. Το μυστικό για να αντέξεις τη διαβολοβδομάδα είναι το μυαλό μας. Αν αντέξεις και δεν το χάσεις...».
Από την πλευρά του ο 29χρονος Στέλιος, μαθητής της ΣΥΚ εξήγησε στην κάμερα της εκπομπής πώς διάλεξε να γίνει βατραχάνθρωπος: «Είχα προσπαθήσει και στα 25 μου αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Το σχολείο των ΟΥΚ είναι το απόγειο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι και ο θρύλος που γοητεύει. Είναι και προσωπική πρόκληση που απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα».
Στη συνέχεια της εκπομπής παρουσιάζεται η αρχή της «διαβολοβδομάδας». Ξαφνική και άγρια με τους εκπαιδευτές να εισβάλλουν στους θαλάμους των μαθητών. Εκεί οι στρατιώτες πρέπει να βρεθούν από την κατάσταση ύπνου σε μια κατάσταση απόλυτης μάχης. Καπνογόνα, παγωμένο νερό, χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Οι εκπαιδευτές οπλίζουν τα όπλα τους με δύναμη για να ακούγονται. Το απόλυτο πανδαιμόνιο. Και αυτό δεν είναι απλά η αρχή. Είναι μόνο τα πρώτα λεπτά... της αρχής. Από εκεί και πέρα το μόνο που κάνουν οι εκπαιδευτές είναι να προσπαθούν να φέρουν τους εκπαιδευόμενους στα όριά τους.
Μια νοσηλεύτρια, η ειδικότητα της οποίας είναι καταδυτική νοσηλευτική, εξηγεί πως η δεύτερη ημέρα της «διαβολοβδομάδας» ξεκινάει με ιατρικές εξετάσεις απ' όπου πρέπει να περάσουν όλοι. Είναι ενδεικτικό πως έξω από το ιατρείο οι εκπαιδευόμενοι περιμένουν τη σειρά τους έχοντας τα χέρια τους ψηλά όπως θα έκαναν σε περίπτωση που ήταν αιχμάλωτοι!
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να μην κοιμόμαστε καθόλου. Αυτοί οι άνθρωποι από την Κυριακή μέχρι την Παρασκευή, 24 ώρες το 24ωρο, μένουν ξύπνιοι και φτάνουν στα όρια τους.
Βλέπεις ανθρώπους να μιλάνε χωρίς να υπάρχει κάποιος απέναντί τους, βλέπουν οράματα, έχουν εγκαύματα, έχουν τραύματα. Υπάρχουν αυτοί που δεν θυμούνται καθόλου τη διαβολοβδομάδα»!
Έπειτα, την τέταρτη ημέρα, έρχεται η ολονύκτια ανάκριση στα χέρια του εχθρού. Είναι το πιο δύσκολο βράδυ. Οι εκπαιδευόμενοι (άυπνοι για περίπου 70 ώρες και με ελάχιστο νερό και φαγητό) βρίσκονται σε ένα τούνελ όπου τους εντοπίζει ο εχθρός. Υπάρχουν πολλοί που σε αυτό το σημείο, πλέον, έχουν παραισθήσεις. Από αγαπημένα πρόσωπα μέχρι... εστιατόρια και παραλίες. Εκεί πρέπει να ελέγξεις το μυαλό σου.
Ο διοικητής του ΣΥΚ μίλησε στην εκπομπή για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι και τον τρόμο που προσπαθούν να τους προκαλέσουν οι εκπαιδευτές. Και αυτό θα κρατήσει ολόκληρη τη νύχτα. Από τις 11 το βράδυ μέχρι και το πρωί.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσουν και τη βάσανο της ανάκρισης. Εκεί, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, δεν πρέπει να αποκαλύψουν ούτε το μικρό τους όνομα. Μοναδικός στόχος των εκπαιδευτών να τους σπάσουν το ηθικό.
Μετά από 96 ώρες εξαντλητικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι «βατραχάνθρωποι» καλούνται να μπουν μέσα στο νερό, στη θάλασσα, μέχρι το λαιμό για να φάνε μια κονσέρβα φαγητό. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσουν τη σκληρή εκπαίδευση.
Τα μεσάνυχτα, μπαίνοντας στην έκτη και τελευταία ημέρα, καλούνται να... γράψουν έκθεση για το πώς τους φάνηκε η «διαβολοβδομάδα» και να ζωγραφίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Την τελευταία ημέρα άυπνοι, βρεγμένοι, με παραισθήσεις, με υποθερμία, πεινασμένοι και εξαντλημένοι, φτάνουν στην τελευταία δοκιμασία που είναι μια προσομοίωση μάχης: Μια απόβαση κάτω από εχθρικά πυρά.
Όταν τα καταφέρουν θα πρέπει να κάνουν μια τελευταία βουτιά από βατήρα 12 μέτρων και πριν βγουν, μετά απο συνολικά 108 εφιαλτικές ώρες, να τραγουδήσουν τον ύμνο των ΟΥΚ.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Σχολείου, η «διαβολοβδομάδα» είναι μόνο ένα κομμάτι της εκπαίδευσης τους. Οι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι αφού ξεκουραστούν, φάνε, κοιμηθούν και δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν μπροστά τους... έναν Γολγοθά. Τους μένουν 19 εβδομάδες εκπαίδευσης ακόμα.
Η «διαβολοβδομάδα» είναι απλά η τελική φάση του ξεκαθαρίσματος. Ξεκίνησαν 74 άτομα. Μπήκαν στην «διαβολοβδομάδα» 30 και αποφοίτησαν 29, ένα ποσοστό που, όπως λέει ο έμπειρος αξιωματικός, δεν συνηθίζεται.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.