Η μόδα των remake, reboot, re-do γενικότερα, κρατάει γερά στις ΗΠΑ. Πρόσφατα, ο ψυχολόγος Frasier επέστρεψε με την ομώνυμη sitcom στον τηλεοπτικό αέρα, σε μια ανανεωμένη εκδοχή της πρωτότυπης σειράς, που ήδη έχει εισπράξει κριτικές που το περιγράφουν από «απόλυτη αποτυχία» και «φιάσκο» ως «νοσταλγικό ταξίδι».
Είναι τόσο παλαιομοδίτικος ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, τον οποίο ερμηνεύει ο Κέλσι Γκράμερ, σαν να εμφανίζεται στην ελληνική τηλεόραση του 2023 ξαφνικά, η Χαρούλα Πεπονάκη, του «Ρετιρέ».
Επιχειρήσαμε να καταγράψουμε ελληνικές σειρές του παρελθόντος, που δεν θα μπορούσαν να γίνουν remake.
«Είμαστε στον Αέρα»
Τι ήταν: Μια παρέα φίλων από το σχολείο δημιουργούν από την αρχή τον «Πάμπτωχο», το πειρατικό ραδιόφωνο που είχαν στο σχολείο, ως μια κανονική μιντιακή επιχείρηση πια, με την επωνυμία Jukebox.
Σήμερα: Αγαπάμε παράφορα το «Είμαστε στον Αέρα», αλλά την εποχή του streaming, της κατάρρευσης της δισκογραφίας και της ραγδαίας ανόδου των social media, οποιαδήποτε συνέχεια του, θα έμοιαζε γραφική.
«50-50»
Τι ήταν: Στην εποχή της ήταν μια υπέροχη buddy comedy, που περιέγραφε κωμικά τόσο τη φιλία αντρών στα 50κάτι τους, όσο και το χάσμα γενεών με τους νεότερους. Στην εποχή της, το τονίζουμε.
Σήμερα: Θα ήταν καταδικασμένη οποιαδήποτε συνέχεια της σειράς στο Τώρα, μετά τα όσα έχουν συμβεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά και το cancel του Παύλου Χαϊκάλη.
«Αναστασία»
Τι ήταν: «Τελικά η ζωή, τρία γράμματα». Η Αναστασία (Μυρτώ Αλικάκη) ερωτευόταν παράλληλα τον Παύλο και τον Δημήτρη, πατέρα και γιο, που έπαιζαν ο Μηνάς Χατζησάββας και ο Άλκης Κούρκουλος.
Όλη η Αθήνα του '93 κλεινόταν μέσα για να παρακολουθήσει αυτή την καθηλωτική ιστορία της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.
Σήμερα: Η σειρά έμεινε με ένα μάλλον ανοικτό φινάλε. Όμως ο τρόπος που οι δύο άντρες αντιμετώπισαν την Αναστασία, από τον τυφλό έρωτα στην απαξίωση και - οριακά - στην κακοποίηση, ακόμα και σήμερα προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι.
«Στον αστερισμό της γραβάτας»
Τι ήταν: «Ένας ηθοποιός σαπουνόπερας, ένας ιδιοκτήτης αλυσίδας βουλκανιζατέρ και ένας συγγραφέας και μεταφραστής ροζ μυθιστορημάτων μένουν σε τρία γειτονικά διαμερίσματα» γράφει η σύνοψη της σειράς.
Πρωταγωνιστούν: Βλάσης Μπονάτσος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Παρτσαλάκης, Ισαβέλλα Βαλασιάδου.
Ωραίο δεν ακούγεται;
Σήμερα: Κάθε δείγμα φαρσοκωμωδίας όπως η παραπάνω σειρά, θα έδειχνε σήμερα ανυπόφορα κριντζ.
«Στο Κάμπινγκ»
Τι ήταν: Η ρεαλιστική αποτύπωση της καθημερινότητας σε ένα κάμπινγκ στην Αργολίδα. Ο Νίκος Καλογερόπουλος σε διπλό ρόλο - έκπληξη. Ντίνος Αυγουστίδης, Τάκης Μόσχος, Λυδία Λενώση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Ambient TV, το απόλυτο χαλαρωτικό σετ 13 επεισοδίων, κατευθείαν από το 1989.
Σήμερα: Από τη μια θα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον μια επικαιροποίηση της σειράς, με στοιχεία σύγχρονου κάμπινγκ, από την άλλη, ποιος θα καταφέρει να αποτυπώσει ξανά σε τηλεοπτικό φακό τόση καλοκαιρινή ηρεμία;
«Αληθινοί Έρωτες»
Τι ήταν: Μικρές ιστορίες, σαν τηλεοπτικά βίπερ, με έντονο ερωτικό - σεξουαλικό στοιχείο, από τη διετία 2007-2009. Έπαιξαν ένα σωρό πασίγνωστοι ηθοποιοί. Από τον Στράτο Τζώρζογλου, τη Θεοφανία Παπαθωμά, τον Γιάννη Στάνκογλου, ως την Εβελίνα Παπούλια και την Κατερίνα Διδασκάλου.
Σήμερα: Με τόσο σεξ να εκφράζεται ή να υπονοείται στα social media, ποιος έχει ανάγκη μια σειρά τύπου «Κόκκινα Παπούτσια»;
«Αχ Ελένη»
Τι ήταν: Η Ελένη Ράντου στην πρώτη της τηλεοπτική δουλειά, ως πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος. Είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία με την ίδια να χωρίζει ξαφνικά από τον άντρα της (Γιώργος Λέφας) και να προσπαθεί να ζήσει μόνη, με τους high class φίλους της (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μαρία Γεωργιάδου) και ένα κομπιούτερ που μιλάει (!).
Σήμερα: Η σειρά μέσα από το χιούμορ προέβαλλε γενναίες δόσεις φεμινισμού, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο απλό (1992-93). Θα ήταν ευχής έργο να χωρούσε μια τέτοια σειρά στο Σήμερα.
«Πάτερ Ημών»
Τι ήταν: Ο Κώστας (Κώστας Καρράς), διακεκριμένος παραγωγός του ραδιοφώνου, μεγαλώνει μόνος του τις δύο κόρες του, έχοντας στο πλευρό του τον αδελφό του, Κοσμά (Αλέξανδρο Ρήγα), τη συνάδελφο του, Ελένη (Ελένη Μενεγάκη) και τη γειτόνισσα, κυρία Κόλλια (Τζέση Παπουτσή).
Σήμερα: Η σειρά έμοιαζε υπερβολικά με το Frasier, είχε ως πρωταγωνιστή μια φιγούρα από το σινεμά των '70s, τον Κώστα Καρρά, και είχε πολλές συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, ειδικά στο επεισόδιο που εμφανίζεται και ο παππούς (!) της οικογένειας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
Είναι μια γλυκιά κομεντί, ό,τι πιο 90s είδαμε στον ΑΝΤ1, άρα δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης στο Σήμερα.
«Της Ελλάδος τα Παιδιά»
Τι ήταν: Τρεις σμηνίτες - στραβάδια, ο σμηναγός Κάκκαλος, και ο «ρουφιάνος» Χλαπάτσας σε επικές κωμικές στιγμές.
Σήμερα: Τρομερές ερμηνείες από τους Σαββιδάκη - Ευρυπιώτη - Αλεξίου (Σμηνίτες), αλλά και τον Φραγκιόγλου. Το εορταστικό πρόγραμμα στη «Μέδουσα» με τον Μίμη Πλέσσα και τον Άγγελο Πυριόχο είναι μια γλυκιά 90ς χρονομηχανή και το εύρημα με τον Μπιτζιμπιζίδη (Κώστας Τσάκωνας) είναι «χρυσωρυχείο κωμωδίας».
Πώς βρίσκεις συνέχεια στο Τώρα, σε όλα αυτά;
«Δύο Ξένοι»
Τι ήταν: Μαρίνα Κουντουράτου - Κωνσταντίνος Μαρκοράς. Ένας έρωτας που άφησε εποχή.
Σήμερα: Πόσο θα θέλαμε να έχουμε δει την τρίτη σεζόν! (Γράφτηκε το σενάριο αλλά πατήθηκε delete μετά από εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα στους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές). Είναι μια ιστορία που ταυτίστηκε με τα πρόσωπα που ενσάρκωσαν τους βασικούς χαρακτήρες και κάθε remake ή συνέχεια της, θα ήταν αδύνατο να συμβεί.
Διαβάστε επίσης:
Πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές του Υπαστυνόμου Ρεξ - Αγνώριστος ο Μόζερ
Η λίστα με τις πιο «ανοιχτές» σεξουαλικά χώρες: Η θέση της Ελλάδας - Πού κερδίζει η Τουρκία
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.