Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων ανοίγει εντός της εβδομάδας και οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ενώ οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, οι δικαιούχοι, τα ποσά αλλά και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:

  • Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Ιουλίου, ή
  • Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 5 ευρώ.

Έτσι, τα ποσά του επιδόματος που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό ή στη ψηφιακή κάρτα διαμορφώνονται ως εξής:

30 – 35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική Ελλάδα

35 – 40 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στα νησιά

40 – 45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και

50 – 55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

Το επίδομα χορηγείται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ και προορίζεται για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Πώς υποβάλετε τη δήλωση

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους στο gov.gr, εισέρχονται με τους προσωπικούς τους κωδικούς στην εφαρμογή κι αιτούνται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και συμπληρώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας. Χρειάζεται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail), ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου κι ο αριθμός του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (iban). Μετά τη δήλωση των στοιχείων ελέγχεται εάν ο αιτών έχει στην ιδιοκτησία του όχημα ή μοτοσικλέτα, αν είναι ασφαλισμένο και εάν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, εκδίδεται η ψηφιακή χρεωστική κάρτα η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως 31/7/2022 μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.