Αύξηση της τάξης του 5% σημειώθηκε στο ψωμί μέσα σε μόλις έναν μήνα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανέβει κι άλλο η τιμή του. Η απόφαση χωρών όπως η Ινδία να σταματήσουν τις εξαγωγές σιτηρών έχει φέρει έκρηξη τιμών παγκοσμίως καθώς μειώνονται τα αποθέματα, έστω και αν προς ώρας κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Καλπάζει ολοταχώς προς το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ!
Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.
Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.
Ενδεικτικά, οι νέες τιμές των αρτοποιημάτων μετά τις ανατιμήσεις ορίζονται ως εξής:
- Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 €
- Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50€
- Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 €
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 €
- Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 €
Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.
«Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών και της ενέργειας. Εμείς έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα και κάναμε αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά, όπως το είχαμε και πέρυσι. Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου, μιλώντας στο MEGA.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.