Δεν έχει ταβάνι η άνοδος των τιμών στα καύσιμα με τον οδηγό να φτάνει να πληρώνει στην αντλία αντίτιμο που δεν φανταζόταν μέχρι πρότινος... Κι όπως όλα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το μπρεντ φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ αυτή τη στιγμή κινείται ελαφρώς ανοδικά στα 116 $ το βαρέλι. Ωστόσο, οι τιμές στη χώρα μας έχουν ξεφύγει. Η μέση τιμή της αμόλυβδης φτάνει σήμερα κατά μέσο όρο τα 2,26 ευρώ το λίτρο, ενώ τα νησιά στενάζουν ακόμα περισσότερο με την τιμή του λίτρου να εκτινάσσεται στα 2.65 ευρώ ανά λίτρο. Βάσει των διεθνών τιμών και των εκτιμήσεων των ελληνικών διυλιστηρίων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η τιμή μπορεί να φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στα νησιά θα αγγίξει τα 3 ευρώ και θα φτάσει στα 2,9€.
Βάζουν βενζίνη και τα γράφουν στο τεφτέρι
Την ίδια στιγμή, οι κάτοχοι των ΙΧ επιλέγουν να... ρίξουν στο φιλότιμο τους βενζινοπώλες και βάζουν βενζίνη σε «φίλους» βενζινάδες ζητώντας τους να τα «γράψουν» και να αποπληρώσουν το χρέος τους όταν πάρουν το μηνιάτικο. Δυστυχώς, υπάρχουν κι αυτοί που προβαίνουν σε παρανομίες, καθώς ουσιαστικά κλέβουν τα καύσιμα, μιας και φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους και γίνονται... καπνός. Η πρόεδρος βενζινοπωλών, Μαρία Ζάγκα μίλησε στο Open για τα χρέη χιλιάδων ευρώ σε βενζινάδικα, αλλά και για εκείνους που βάζουν βενζίνη και φεύγουν χωρίς να πληρώσουν. «Οι οδηγοί ζητούν βερεσέ για λίγα καύσιμα» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ζάγκα, ενώ επισημαίνει ότι οι τιμές στα καύσιμα οδηγούνται σε ακραίο σημείο.
Για το θέμα μίλησε και η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπώλων Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, η οποία εξήγησε ότι «επειδή υπάρχει πλαφόν στο μέσο περιθώριο κέρδους η τιμή αλλάζει μόνο όταν υπάρχει ανεφοδιασμός». Συγκεκριμένα δε για τη Μαγνησία, η ίδια ανέφερε πως κι εκεί παρατηρείται το φαινόμενο της πίστωσης και πως όσοι πρατηριούχοι μπορούν, εξυπηρετούν τους οδηγούς. «Γενικότερα οι τιμές έχουν ξεφύγει, εδώ στη Μαγνησία είμαστε σχεδόν στο 2.28 το λίτρο, ενώ στην Αλόννησο κοντεύει τα 2.70 € το λίτρο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος, σημείωσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα σε δύο επίπεδα: το ένα αφορά τους ελέγχους το δεύτερο μία υπεύθυνη αντιμετώπιση από το κράτος.
Βενζίνη: Φέρνει νέα μέτρα η κυβέρνηση
Βλέποντας τα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν καθώς οι αυξήσεις δεν έχουν τελειωμό ούτε στην ενέργεια, ούτε και στα βασικά αγαθά, η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια ελάφρυνσης, στο μέτρο που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια στην διαμορφωθείσα κατάσταση. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2018 όταν και πάλι οι τιμές των καυσίμων είχαν πάρει την ανιούσα, είχε επιβληθεί πλαφόν στα νησιά, ωστόσο, τα δεδομένα ακόμα μελετώνται από τους αρμόδιους φορείς. Η ολομέλεια της ΡΑΕ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα εισηγηθεί επιβολή πλαφόν με αίτημά της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας κι Ανάπτυξης.
Πριν φτάσει όμως στο πλαφόν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επέκτασης της επιδότησης και για άλλα νησιά, ώστε να πάει με χαμηλότερο κόστος το καύσιμο εκεί. Αναλόγως, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις, με τα σενάρια για το εύρος της παρέμβασης να είναι περισσότερα από ένα. Από την συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος, ίδιου ή αυξημένου, καθώς επίσης κι επέκταση της επιδότησης στην αντλία που ισχύει σήμερα για το πετρέλαιο κίνησης, και στη βενζίνη.
Αρα εξετάζεται η:
- Συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο. Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση αύξησης του ποσού στα 20 λεπτά το λίτρο,
- Εφαρμογή για ένα ακόμα τρίμηνο του επιδόματος βενζίνης που κυμαίνεται από 30-50 ευρώ που χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και αναπροσαρμογή του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ και τέλος,
- περαιτέρω επιδοτήσεις για κατοίκους νησιών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.