Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξήσεις πάνω από 10% από την αρχή του έτους παρουσιάζουν μία σειρά από γαλακτοκομικά προϊόντα που «κινδυνεύουν» να γίνουν είδος πολυτελείας, καθώς οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί. Οι ανατιμήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη κτηνοτρόφων αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος και μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Ερχεται νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων - «Στα ύψη» και το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον τυροκόμο, Στέφανο Βακόνδιο, που φιλοξενήθηκε στο MEGA, η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, τους αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου η κατάσταση είναι τραγική καθώς 3 μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στο τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλακτος ημερησίως.

Η  μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος (παράδειγμα: λογαριασμός ρεύματος από 2.500€ -> 7.500€) οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών και στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μικρά τυροκομεία. Η τιμή των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί έως και  27% σε ορισμένα είδη. Χαρακτηριστικά: 

Δεκέμβριος 2021 - Αύγουστος 2022

  • Γιαούρτι πήλινο(1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ (+13,1%)
  • Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,20€ – 8,50€ -> 9,50€ – 10€ (+15,8 με 17,6%)
  • Γραβιέρα (1 κιλό): 11,5€ -12€ -> 13€ – 14€ (+13% με 16,6%)
  • Μυζήθρα(1 κιλό): 8,5€ -> 10€ (+17,6%)
  • Ανθότυρο(1 κιλό): 5,5€ -> 7€ (+27,2%)
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA