Δεν είναι μόνο το ενεργειακό που απασχολεί την κυβέρνηση, βλέποντας τους πολίτες καθημερινά να δίνουν τον δικό τους αγώνα για να τα βγάλουν πέρα. Η ακρίβεια βρίσκεται παντού και ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των νοικοκυριών δεν είναι άλλος από το σούπερ μάρκετ. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές σε βασικά αγαθά με την ακρίβεια που πλήττει την οικονομία και το εισόδημα των καταναλωτών να μη δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον με βάση την εκτίμηση για τις ανατιμήσεις το φθινόπωρο. Ετσι, μια βόλτα στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ και ο έλεγχος στα ράφια για τα βασικά είδη, έχει γίνει... εφιάλτης.
Διαβάστε ακόμη: Γάλα, γιαούρτι, φέτα και τυριά στα ύψη: Τεράστιες οι αυξήσεις στις τιμές τους
Με δεδομένο ότι όλα γύρω ακριβαίνουν, οι τιμές αυξάνονται και οι μισθοί μένουν σχεδόν στάσιμοι, το σούπερ μάρκετ που παλιότερα αποτελούσε μια μορφή... διασκέδασης για τη νοικοκυρά, σήμερα αποφεύγει αυτή τη «βόλτα», αφού... ο κούκος -για τα ψώνια- πάει αηδόνι.
Ετσι, με τη λίστα στο χέρι, αλλά και το κινητό για να κάνουν τους υπολογισμούς τους στο κομπιουτεράκι, κάνουν τις αγορές τους όλο και περισσότεροι πολίτες, αφού δεν είναι υπερβολή ότι τα ίδια προϊόντα αλλάζουν τιμές ακόμη και κάθε εβδομάδα. Η εποχή που τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ γινόταν... ανέμελα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί με τους καταναλωτές να δυσανασχετούν.
Το MEGA και η εκπομπή Live News παρουσίασε ρεπορτάζ, όπου «αγόρασε» τα ίδια προϊόντα με τιμές Σεπτεμβρίου 2021 και οι αυξήσεις ζαλίζουν, και μάλιστα όχι στα προϊόντα που οδηγούν την κούρσα τον αυξήσεων. Μία οικογένεια φτάνει να δίνει για τα εβδομαδιαία ψώνια της από 90 ευρώ πέρυσι, ακόμα και 170 ευρώ φέτος για τα ίδια προϊόντα, αύξηση κοντά στο 90% που θα γίνει μεγαλύτερη από το φθινόπωρο, με τις νέες τιμές στην ενέργεια να συμπαρασύρουν τα πάντα και να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
ΣΕΠΤ. 2021 - ΑΥΓ. 2022
Μακαρόνια 1,05 - 1,20 (Αύξηση: 14%)
Συσκευασία τόνος 2 τμχ. 5,60 - 6,88 (Αύξηση: 23%)
Χαρτί υγείας (12τμχ.) 8,40 - 9,53 (Αύξηση:14%)
Στο κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι που γίνεται πραγματική «σφαγή»:
Κασέρι: Αύξηση 123%
Βούτυρο: Αύξηση 106%
Δημητριακά: Αύξηση 102%
Τα βασικά τρόφιμα έχουν «ξεφύγει» σε δυσθεώρητα επίπεδα:
Άνοιξη 2022 - Καλοκαίρι 2022
Αλεύρι 1,28- 1,74 (Αύξηση: 36%)
Ηλιέλαιο 3,62 - 4,91 (Αύξηση: 35%)
Ψωμί τοστ 1,59 - 1,85 Αύξηση: 16%)
Φέτα 12,01 - 13,40 (Αύξηση: 11%)
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι καταναλωτές να κάνουν έρευνες αγοράς πριν ψωνίσουν και να... κυνηγούν τις προσφορές προκειμένου να γεμίσουν όσο περισσότερο μπορούν το καρότσι... που έγινε καλάθι και με τη χαμηλότερη δυνατή «χασούρα». Ενδεικτικά, τον μήνα Μάρτιο το αλεύρι (1 κιλό) ήταν στα 1,28 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,86 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 45%. Το ψωμί για τοστ (500 γρ.) κόστιζε 1,85 ευρώ τον Μάρτιο, ενώ τον Αύγουστο έφτασε στα 2,20 ευρώ, αυξημένο κατά 18,9%.
Το ένα λίτρο γάλα πωλούνταν τον Μάρτιο προς 1,38 ευρώ και τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στα 1,82 ευρώ, αύξηση 31% και στα μακαρόνια (500 γρ.) η τιμή του Μαρτίου ήταν στα 0,97 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,20 ευρώ, ενισχυμένη κατά 23,7%.
Πήραν «φωτιά» τα ράφια
Για τον μήνα του Αυγούστου σημειώθηκε αύξηση από 4% έως 20% σε αρκετά προϊόντα:
- Αλλαντικά
- Τυροκομικά
- Γαλακτοκομικά
- Στιγμιαίος Καφές
- Αυγά
- Χαρτικά
«Βόμβα» Κορκίδη για νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο
Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους, με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό ενημερωτικό έντυπο του επιμελητηρίου. Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης αναφέρει τα εξής:
«Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πολλές αυξήσεις στο κλάδο των τροφίμων περνούν από το "χωράφι στο ράφι" και από εκεί στο τραπέζι μας. Οι ανατιμήσεις του Ιουλίου - Αυγούστου στην παραγωγή αναμένεται να περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο και σε συνάρτηση με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης τα περιθώρια απορρόφησης των αυξημένων τιμών εκμηδενίστηκαν, καθώς η ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς.
Ο φόβος έχει αρχίσει να κυριαρχεί τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που άλλωστε στην αγορά με τη μείωση της ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω εκπτώσεων, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,6% τον Ιούλιο πατώντας φρένο σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία, από 12,1% τον Ιούνιο, με τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών και να είναι υπεύθυνα για τα επίπεδα του ΔΤΚ. Ειδικότερα για τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση τιμής κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55,8%, τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 33% και τα στερεά καύσιμα κατά 9%.
Εκεί θα «χτυπήσει» το κύμα ακρίβειας τον Σεπτέμβριο:
- κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως και 20%
- τυριά έως 12%
- σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%
- ζυμαρικά έως 8%
- καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%
- ρύζι 5%
- βούτυρο έως 5%
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.