Αναλυτικές πληροφορίες για τον ΕΝΦΙΑ 2023, παρείχε ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος. Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι», αναφέρθηκε στο τι πρέπει να προσέχουν και τι να υπολογίζουν οι ιδιοκτήτες. Όπως ανέφερε: «Να θυμίσουμε καταρχήν ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος είχε μια εισπραξιμότητα καλή. Όπως δήλωσε ο υπουργός χθες σε ένα συνέδριο, ήταν δυόμιση δισ. Και όλοι οι φορολογούμενοι πόσοι είναι; Είναι 6.000.166. Αυτοί είναι εκείνοι που μείναν γιατί ήταν και περίπου ενάμισι εκατομμύριο που δεν πλήρωσε καθόλου., θα δούμε τις εκπτώσεις, αλλά εκείνο που πρέπει να δούμε είναι ότι τρέχει ο χρόνος για τις μεταβολές που πρέπει να κάνουμε όσοι είχαμε κάποιες αγορές ή για αγορά ακινήτου μέσα στο 22. Αυτή η προθεσμία αν μπορούμε να τρέξουμε.
Λοιπόν, μέχρι τις 31 Μαρτίου πια, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν αγόρασα ή πούλησα έναν οποιοδήποτε ακίνητο καινούργιο ή το μετέβαλα, πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου, αυτή ήταν μέσα Μαΐου, αυτό άλλαξε. Ισχύει από το 2021 και εφεξής. Άρα εδώ έχουμε λοιπόν μια συγκεκριμένη αλλαγή και γιατί το έκανε τόσο νωρίτερα, για να μπορεί να καθαρίσει τις δηλώσεις, να τις ανεβάσει τον Μάιο και να αρχίσει η πρώτη δόση. Θυμίζουμε ότι έχουμε άλλες δύο δόσεις Ιανουάριο και Φεβρουάριο για να λήξουν οι 10 δόσεις του προηγούμενου ΕΝΦΙΑ του 2022. Και βέβαια έχουμε και μια άλλη προθεσμία που είναι που έχει να κάνει με την περίπτωση που κληρονομήσαμε ένα ακίνητο.
Έχουμε λοιπόν και μια άλλη προθεσμία η οποία είναι όταν είναι κληρονομιά και εκεί είναι τέσσερις μήνες από την επαγωγή της κληρονομιάς και αν είναι κάτοικος εξωτερικού είναι ένας χρόνος και αυτή είναι επίσης μια λεπτομέρεια που πρέπει να την ξέρουν και οι κάτοικοι εξωτερικού και οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με κληρονομιά».
Ακολούθως επισήμανε για το Ε9 πως: «Ήταν ανάγκη ο νομοθέτης να δώσει ένα μικρό πρόστιμο και άλλη περίπτωση να μην βάλει καθόλου πρόστιμο και να μπορέσουμε να φτιάξουμε επιτέλους την εικόνα μας στο κτηματολόγιο. Είχαμε μια θολή κατάσταση, αλλάζαμε τα τετραγωνικά το ένα και το άλλο. Άρα λοιπόν δεν βάζω πρόστιμα. Βάζω ένα πρόστιμο 100 ευρώ για όλες τις μεταβολές. Δηλαδή έχω μια μεταβολή που έγινε και τη θυμάμαι το 2020, άρα τη φέρνω και στα επόμενα χρόνια, ένα κατοστάρικο. Όμως αυτό είναι στην περίπτωση που έχω που δεν έχω κάνει αρχική δήλωση, ή κάνω ανακριβή ή καθυστερημένη, το πρόστιμο, μιλάω. Αν όμως κάνω μια τροποποιητική δήλωση εκεί δεν έχουν καθόλου πρόστιμο μέχρι που να αναρτηθούν στο κτηματολόγιο.
Πότε θα μας καλέσει η εφορία για το Ε9; Έχουμε λοιπόν κάνει μια μεταβολή και για οποιοδήποτε λόγο ο φόρος που είχαμε μειώνεται περισσότερο από 300 ευρώ. Τότε εκ των πραγμάτων, για να έχεις μια μείωση σε σχέση με τον αρχικό φόρο, φέρε μου τα χαρτιά και πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να παρουσιάσουμε γιατί κάναμε αυτή τη μείωση που μάλλον μειώνεται ο φόρος. Πιθανόν να είχαμε κάνει λανθασμένα τετραγωνικά, σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές και εκεί κάποιο χαρτί του συμβολαιογράφου, του μηχανικού κλπ. για να δείξουμε πράγματι γιατί δικαιολογούμε αυτή τη μείωση του φόρου, να πάμε και σε αυτό.
Πληρώνουμε 10 μηνιαίες δόσεις εφεξής, θα είναι 10 μηνιαίες δόσεις του χρόνου, άρα Μάιο, Φεβρουάριο. Έτσι θα είναι και και φέτος. Πρέπει να θυμίσουμε, ότι όσοι δεν άλλαξαν, δεν έχουν κάποια διάφορα στα τετραγωνικά, θα είναι ακριβώς το ίδιο».
Συνεχίζοντας ο κ. Χριστόπουλος, τόνισε ότι: «Πάντοτε πρέπει να ελέγχουμε το εκκαθαριστικό μας. Γιατί; Γιατί πιθανόν να ήταν κάποιο ακίνητο που μπήκε και δεν το πήραμε χαμπάρι. Μπήκε στο αντικειμενικό σύστημα. Άρα να δούμε. Αυτή είναι υποχρέωση πάντοτε να το κάνουμε. Και αν άλλαξε κάτι, γιατί το λέω; αν δεν έχουμε αλλαγή, απολύτως τεχνική, χρηστική λεπτομέρεια. Αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα ακίνητα μας, πρέπει να δούμε τον ίδιο φόρο που χρειάζεται.
Από τα στοιχεία που έχουμε και καθαρίστηκε πλέον και έχουμε εικόνα, είπαμε ότι έχουμε μια μείωση 332 εκατομμύρια σε σχέση 2022 με 2021. Και μέχρι 5 εκατομμύρια, ο φόρος ήταν μειωμένος πράγματι. Άρα είπαμε ότι 6.200.000 φορολογούμενοι, βέβαια φορολογούμενοι μπορεί να έχει ένα, δυο τρία κινητά δεν έχει σημασία, μέχρι 5 εκατομμύρια. Για 900.000 φορολογούμενους ήταν τα ίδια επίπεδα. Δεν άλλαξε και 450.000 είδαν μικρές έως διπλάσια αξία. Βεβαίως εδώ θέλω να προσθέσω κάτι που έχει αρχίσει με τον χρόνο να το στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων, για την γκρίνια που έχει προκύψει σε ακραίες περιπτώσεις παραλιακή Γλυφάδα κλπ. περιοχές οι οποίες ξαφνικά χθες παρουσίασε ένα εκκαθαριστικό, ένας φορολογούμενος με τον γιο του μαζί έχει επικαρπία κλπ. Βέβαια εκεί είναι και άκτιστο οικόπεδο μέσα κι αυτό, από δυόμισι χιλιάδες, 11.000 ΕΝΦΙΑ.
Δεν αυξήθηκε η περιουσία του, απλώς με τον τρόπο που έκανε τις ζώνες και επειδή είναι άκτιστο, το οικόπεδο πήρε περισσότερο και δίνει γιατί έχει παλιό σπίτι που έχει ακόμη να κτίσει. Πήρε αξία και την έβαλε στο οικόπεδο, οικοπεδική αξία. Ο κ. Σταϊκούρας χθες στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που ήταν πολύ σημαντικό, ρωτήθηκε γι αυτό σας λέω σαν είδηση, η Αθήνα, Η Ρόδος του Ζωγράφου, Ραφήνα, Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Μοσχάτο, Παλλήνη, Ηράκλειο και Καλαμάτα, αυτοί οι δήμοι ήδη πρόβαλαν αυτές τις αντιρρήσεις για ακραίες περιπτώσεις που υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι με την Επιτροπή και την διαδικασία πρέπει να το δει αυτό, γιατί πράγματι είναι δυσβάσταχτη για το λαό».
Μιλώντας με παραδείγματα, αναφέρθηκε σε ένα διαμέρισμα στο Ελληνικό, στον τρίτο όροφο, 100 τετραγωνικά δεκαπενταετίας: «Εδώ για να δούμε ακριβώς τι έγινε στο 2022 που έχουμε αύξηση του φόρου. Αύξηση φόρου με αύξηση αντικειμενικών αξιών γιατί μπορεί να είναι και αντίστροφα. Λοιπόν, τι βλέπουμε εδώ; Το 2021 είχε 428 ευρώ φόρο, το 2022, 399 ευρώ και βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση φόρου λόγω αύξηση αντικειμενικών. Εδώ είναι Ελληνικό όπως είπα, παραλιακή κλπ. υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα και σημαντικό. Το 2023 θα είναι ίδιος, που είπαμε ότι δεν θα αλλάξει αν έχουμε άλλο παράδειγμα.
Δεύτερο παράδειγμα διαμέρισμα στο Περιστέρι. Ακριβώς εδώ έχουμε μείωση, δηλαδή έχουμε μείωση του φόρου με αύξηση αντικειμενικών αξιών. Πάμε λοιπόν και λέμε. Το 2021 ήταν για το συγκεκριμένο ακίνητο 296 ευρώ, το 2022 κατεβαίνει στα 210. Να βλέπουμε λοιπόν ότι ανήκει στα 5 εκατομμύρια, είναι δηλαδή στην κατηγορία αυτή που μειώθηκε ο φόρος και έτσι βγήκαν και 300 – 330 εκατομμύρια μειωμένος ο φόρος, όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί η κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.