Ολοκληρώθηκε η δραματική επιχείρηση για τη διάσωση περισσοτέρων από 150 φαλαινών-πιλότων που είχαν βγει στα ρηχά παραλίας στην Αυστραλία. Οι τοπικές Αρχές κατάφεραν να σώσουν 130 εξ αυτών, κάνοντας λόγο για σχετική επιτυχία της προσπάθειάς τους.
Ομάδες διάσωσης έσπευσαν στην παραλία που βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Ντάνσμπορο, νότια του Περθ, για να περιθάλψουν τις φάλαινες.
Ήταν ένα «συγκλονιστικό θέαμα», δήλωσε ο Ian Wiese, πρόεδρος της ομάδας θαλάσσιων ερευνών Geographe, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.
«Μπορείς να δεις πόσο στοιβαγμένες ήταν οι φάλαινες. Έχω διαχειριστεί εκβρασμούς φαλαινών και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τίποτα τέτοιου μεγέθους» είπε στο CNN.
Συνολικά, 130 φάλαινες επέστρεψαν στη θάλασσα από τις συνολικά 158, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πάρκων και Άγριας Ζωής της Δυτικής Αυστραλίας (DPAW). Ωστόσο, τουλάχιστον 28 φάλαινες έχασαν τη ζωή τους.
Επειδή υπάρχει κίνδυνος να βγουν και πάλι στα ρηχά, αεροπλάνα παρακολουθούν τις κινήσεις τους.
«Μέχρι στιγμής, έχουν παραμείνει μακριά από την παραλία» ενημέρωσε ο Weise.
«Η αρχική μου αντίδραση βλέποντας εκατοντάδες φάλαινες όλες μαζεμένες στην παραλία ήταν απλά εντελώς και εντελώς συγκλονιστική. Ήταν πραγματικά, πραγματικά χαοτικό» παραδέχθηκε ο ίδιος.
Το μυστήριο πίσω από εκβρασμούς φαλαινών
Θαλάσσιοι επιστήμονες έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα ποσοστά επιβίωσης των φαλαινών, σε ανάλογα περιστατικά, είναι χαμηλά και τα ζώα «μπορούν να επιβιώσουν μόνο για περίπου έξι ώρες στη στεριά, πριν αρχίσει να επιδεινώνεται η κατάστασή τους».
Ομάδες ντόπιων και αξιωματούχων άγριας ζωής συνεργάστηκαν για να τις κρατήσουν ζωντανές.
Όπως κι άλλα είδη φαλαινών, οι φάλαινες-πιλότοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικές και συχνά προσέχουν η μία την άλλη, ειδικά αν ένα μέλος του κοπαδιού αρρωστήσει ή τραυματιστεί.
«Οι υπόλοιπες φάλαινες παίζουν αυτόν τον εκπληκτικό υποστηρικτικό ρόλο» δήλωσε ο Wiese.
«Όταν είναι έξω στη θάλασσα, σε βαθιά νερά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία φροντίδας, αλλά αν μια τραυματισμένη φάλαινα καταλήξει κοντά στην ακτή, θα υπάρξουν πολλοί κίνδυνοι (για το κοπάδι)».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα μικρό φαλαινάκι ήταν μεταξύ αυτών που κινδύνευσαν. «Αυτό μπορεί να ήταν ή να μην ήταν ένας παράγοντας για τον οποίο αυτά τα ζώα έφτασαν στο σημείο να προσαράξουν».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.