Η εξασθένηση της ισχύος του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού είναι πλέον 99% σίγουρη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ο αντίκτυπος από πιθανή κατάρρευση του θαλάσσιου ρεύματος θα επηρεάσει όλη την υφήλιο.
Μία νέα έρευνα που αναρτήθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters στις 25 Σεπτεμβρίου προειδοποιεί πως η ισχύς του διατλαντικού ρεύματος σίγουρα έχει εξασθενήσει, χωρίς να είναι σίγουρο αν το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το LiveScience.
Εδώ και πολλά χρόνια, επιστήμονες προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν και πως το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η νέα έρευνα, αναλύοντας στατιστικά δεδομένα ερευνών 40 χρόνων κατέληξε πως ο όγκος του ζεστού ρεύματος, βάσει καταγραφών κοντά στα στενά της Φλόριντα, έχει μειωθεί κατά 4% τις τελευταίες δεκαετίες.
Η κορυφή του παγόβουνου
Μία μείωση της τάξης του 4% μπορεί να ακούγεται μηδαμινή, αλλά όπως προειδοποιεί η Έλεν Ζέρσκι, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Η ανησυχία είναι πως αυτό είναι μόνο το αργό ξεκίνημα», συγκρίνοντας την έλλειψη προβληματισμού με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού:
«Ο κόσμος έλεγε "Έχουμε μόνο 60 κρούσματα. Δεν μας νοιάζει". Ναι, έχουμε μόνο 60 κρούσματα, αλλά χθες είχαμε 30 και προχθές 15. Αν δούμε μία εβδομάδα μπροστά, τότε θα δούμε και το πρόβλημα».
Το ζωογόνο ρεύμα
Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ζεστό και σχετικά ταχύ θαλάσσιο ρεύμα που σχηματίζεται στον κόλπο του Μεξικό στην Κεντρική Αμερική και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό μέσω των Στενών της Φλόριντα.
Από εκεί, το ρεύμα απλώνεται βορειοδυτικά, επηρεάζοντας τις ανατολικές Αμερικανικές ακτές καθώς και το βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης.
Πέρα από τον θαλάσσιο δρόμο που χαράσσει, το Ρεύμα του Κόλπου είναι κομμάτι ενός ευρύτερου παγκόσμιου δικτύου μεταφοράς ζεστού νερού και αέριων μαζών από τα οποία εξαρτώνται το κλίμα πολλών περιοχών, αλλά και οι ζωές ανθρώπων και ζώων που ζουν σε αυτές.
Η σημασία του Ρεύματος
Όπως προαναφέρθηκε, το Ρεύμα του Κόλπου δε συνιστά ένα απομονωμένο φαινόμενο. Είναι μέρος του «θερμοαλινικού κύκλου», ενός παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων ρευμάτων που μεταφέρουν θερμότητα, άνθρακα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλες τις μεριές του πλανήτη.
Είναι επίσης καίριας σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων της θερμοκρασίας στον ωκεανό, τη διατήρηση του επιπέδου των θαλασσών και τον έλεγχο καταιγίδων.
Για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις μίας επικείμενης κατάρρευσης, πρέπει απλά να σκεφτεί κανείς πόσες περιοχές βασίζονται στο Ρεύμα του Κόλπου.
Η ζεστή αυτή μάζα όπως προαναφέρθηκε επηρεάζει τα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ, διατηρώντας τις θερμοκρασίες περιοχών όπως η Φλόριντα σε υψηλά επίπεδα ακόμα και μέσα στο χειμώνα.
Ακόμα πιο ζωτικής σημασίας είναι για τις δυτικές ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ζεσταίνει τις ακτές της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Η Νορβηγία οφείλει επίσης πολλά στο Ρεύμα, καθώς χωρίς τη συμβολή του μεγάλο μέρος των ακτών της χώρας που βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό κύκλο θα έμενε παγωμένο όλο τον χρόνο.
Τη βελτίωση του κλίματος βέβαια συνοδεύει και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και βιοποικιλότητα. Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες στις περιοχές που «αγκαλιάζει» το Ρεύμα επιτρέπουν σε πολλά ήδη ζώων να ευημερήσουν, ενώ ο θαλάσσιος δρόμος που διαγράφει είναι ζωτικής σημασίας για τις οδούς μετανάστευσης τόσο θαλάσσιων ειδών όσο και πουλιών που «καβαλάνε» τα ζεστά ανοδικά ρεύματα.
Τέλος, το τοπικό σχετικά εύκρατο κλίμα που διατηρείται στις περιοχές αυτές επιτρέπει τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε μεγάλη κλίμακα.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Προς στιγμήν ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην εξασθένιση του Ρεύματος δεν έχει εξακριβωθεί. Η επικρατούσα θεωρία είναι πως το λιώσιμο των αποθεμάτων πάγου της Αρκτικής προκαλεί καθοδικά κρύα θαλάσσια ρεύματα που παρεμποδίζουν την ομαλή ροή αλλά και την ανανέωση των ρευμάτων του θερμοαλινικού κύκλου.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η αλληλεπίδραση αυτή είναι τόσο πολύπλοκη που είναι δύσκολο να αποδειχθεί, εμπειρικά ή πειραματικά.
Για την εύρεση αδιαμφισβήτητων στοιχείων, ως αρχικό στόχο θέτουν την ανάλυση και σύγκριση δεδομένων μεταξύ της φυσικής αυξομείωσης στις τάσεις των ρευμάτων, και των καταγεγραμμένων αλλαγών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.