Μενού
asproparides
Οι Ασπροπάρηδες στα Μετέωρα | @Elliniki Ornithologiki Etaireia
  • Α-
  • Α+

Μετά από χρόνια, στα βράχια των Μετεώρων, βρέθηκε και πάλι ένα ζευγάρι Ασπροπάρηδων (γύπες). Στα Μετέωρα, κάθε χρόνο επέστρεφε από την Αφρική ο «εργένης» Ασπροπάρης που επέλεγε το σημείο ως κατοικία του. Ήταν μόνος του από το 2018, αλλά μετά από έξι χρόνια φαίνεται πως βρήκε ταίρι. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει πως έγινε «ένα θαύμα στα Μετέωρα» αφού «μετά από χρόνια φιλοξενούν ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους». 

«Ο αγαπημένος μας λοιπόν "εργένης των Μετεώρων", που παρακολουθούμε εδώ και έξι χρόνια ως μοναχικό άτομο, με την ελπίδα να αποκτήσει ένα ταίρι, φέτος δεν είναι πια μόνος του», αναφέρει η Ορνιθολογική Εταιρεία. 

Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά που παρατηρήθηκε από την Ορνιθολογική, φωλιά Ασπροπάρη, που είναι γνωστός στη Θεσσαλία ως «τυροκόμος».

Έκτοτε, μονάχα ο αρσενικός Ασπροπάρης επέστρεφε κάθε άνοιξη στον γνωστό, εδώ και χρόνια, βράχο του, περιμένοντας υπομονετικά την εμφάνιση ενός θηλυκού ατόμου. Και φέτος επιβεβαιώθηκε πως εμφανίστηκε θηλυκός Ασπροπάρης και πλέον ζουν μαζί στα Μετέωρα. 

Ο απειλούμενος Ασπροπάρης

Στην Ελλάδα, είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιος ο Ασπροπάρης και οι πληθυσμοί του βαίνουν επικίνδυνα μειούμενοι. Συμπεριλαμβανόταν στο «Κόκκινο Βιβλίο» (Red Data Book) των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας στην κατηγορία «ΤΡΩΤΑ» (Vulnerable), ωστόσο, είναι πλέον Κρισίμως Κινδυνεύον είδος.

Στον ελλαδικό χώρο, ο Ασπροπάρης συναντάται και με άλλες ονομασίες, όπως Αστραπάρης, Ασπρόγυπας, Λευκόγυπας, Μικρό Όρνιο, Μπατζουτιέρα, Σκανίτης, Κουκκάλογο (Ήπειρος), Καλιατζάρης (Θράκη), Τυροκόμος (Θεσσαλία, Κοζάνη).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.