Μενού
1821
  • Α-
  • Α+

Δύο και πλέον αιώνες από την Επανάσταση του 1821, τα αίτια και οι συνέπειες της αποτελούν ακόμα αντικείμενο συζήτησης για Έλληνες και ξένους ιστορικούς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η διεθνής της διάσταση έχει επανεξεταστεί υπό το πρίσμα μίας εποχής ευρύτερων κοινωνικών και εθνικών αναταράξεων στην Ευρώπη.

Καλεσμένη στο τρίτο επεισόδιο του podcast του Reader για την ελληνική ιστορία είναι η κ. Άντα Διάλλα. Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ιστορικούς σήμερα, με εξειδίκευση στην ιστορία της Ρωσικής αυτοκρατορίας, η κ. Διάλλα είναι καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Έχει ασχοληθεί επισταμένως με την επανασταση του 1821 σε βιβλία όπως «Η Ρωσική αυτοκρατορία και ο ελληνικός κόσμος», όπου μελετά τη Ρωσική και Ευρασιατική διάσταση της επανάστασης, και «Η ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον 19ο αιώνα: Από την ναυμαχία στο Ναβαρίνο στην αμερικανική επέμβαση στην Κούβα».

Μαζί της συζητάμε πως φτάσαμε στο μεγάλο ξεσηκωμό του 1821 και ποιος ήταν ο παγκόσμιος αντίκτυπος του. Πώς αντιλαμβάνονταν οι πρωτεργάτες της επανάστασης τους Έλληνες και την Ελλάδα; Τί σκοπό είχε η Φιλική Εταιρεία και γιατί η επανάσταση ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία κι όχι στη σημερινή Ελλάδα; Γιατί η Ρωσία δεν την υποστήριξε ενεργά από την αρχή και γιατί δεν κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1829; Τί ρόλο έπαιξε η ναυμαχία του Ναυαρίνου;

Υπάρχει το λεγόμενο «σύνδρομο του Ναυαρίνου» σήμερα; Σκόπευαν οι Οθωμανοί να εποικίσουν την Πελοπόννησο με Αιγύπτιους; Τελικά η επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική, θρησκευτική, κοινωνική ή φιλελεύθερη;

Ακούστε τώρα το επεισόδιο:

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.