Η κυβέρνηση ανησυχεί για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό μετά την άρση του lockdown και πηγές από το Μαξίμου σχολιάζουν «οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό μοιάζουν να μην τηρούν τα μέτρα, θεωρώντας οτι η πανδημία έχει τελειώσει». Με βάση τις ίδιες πηγές, το μήνυμα προς τους πολίτες είναι «το άνοιγμα δεν σημαίνει εφησυχασμός, ο εφησυχασμός ειναι καταστροφή». Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Για τον τουρισμό πάντως, υπάρχει η εικόνα ότι άνοιξε ομαλά και χωρίς προβλήματα.
Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Κωδικός «εξωστρέφεια» με στοχευμένες επισκέψεις εντός και ταξίδια εκτός συνόρων
Πότε θα «πρασινίσει» η Ελλάδα
H Ελλάδα θα γίνει «πράσινη» στον χάρτη του ECDC, γύρω στις 10 Ιουνίου, όταν η χώρα θα μετρά περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος πάντως δεν έκρυψε την ανησυχία του τόσο για τις μεταλλάξεις που καταγράφονται και στη χώρα μας όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αύξηση κρουσμάτων λόγω Πάσχα. «Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι και με τη βούλα, πλέον, διεθνών οργανισμών η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος, αν όχι καθ' ολοκληρία, στην πράσινη ζώνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης επικαλούμενος μαθηματικό μοντέλο. Προειδοποίησε ότι προϋπόθεση είναι να πάνε όλα καλά καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και την ανησυχία για τις μεταλλάξεις. Η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.