Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυστηρότατες ποινές κατά ιδιωτών γιατρών οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τσουχτερά πρόστιμα σε βάρος όσων εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και ακόμα πιο υψηλά πρόστιμα κατά εργοδοτών που συνεχίζουν να απασχολούν ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό σε δομές υγείας, προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και ψηφίζεται την Τρίτη (7/9). 

Στις 5.000 ευρώ το πρόστιμο για ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης

Στον απόηχο των διερευνώμενων καταγγελιών στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας και της μηδενικής ανοχής που διεμήνυσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η τροπολογία προβλέπει πέραν των άλλων κυρώσεων επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει να εκδώσει «μαϊμού» πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ψευδή βεβαίωση νόσησης, καθώς και σε υπάλληλο ή οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πάντως η περίπτωση Παλαμά δεν υπόκειται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς αυτή δεν προβλέπει αναδρομικότητα στην εφαρμογή της.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Πρόστιμα έως και 200.000 σε εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό

Στον εργοδότη δομών υγείας, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προβλεπομένων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής σε επανέλεγχο πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ. 

Επισημαίνεται, δε, ότι τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υπόχρεους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Χάνουν το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία)  και οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά παράβαση του νόμου, επιβάλλονται επιπλέον οι ακόλουθες κυρώσεις: 

  • καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
  • αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην δομή έχουν εμβολιαστεί. Η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

«Πόρτα» σε ανεμβολίαστους και για απασχόληση μέσω εργολαβίας

Παράλληλα, στους εργοδότες που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας ανεμβολίαστων σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβάνεται κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του. Δηλαδή και για το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτόν μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαίδευση σε δομές υγείας

Επιπλέον, με την τροπολογία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός φοιτητών και σπουδαστών (ΑΕΙ, ΙΕΚ και Κολλέγια) οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές Υγείας.

Άμεση άρση αναστολής καθηκόντων υγειονομικών με την 1η δόση εμβολίου

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την εξαγγελθείσα ρύθμιση για την άμεση άρση της αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου που υπόκεινται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης του εμβολίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όπως ισχύει σήμερα.

Στα 10 ευρώ συν ΦΠΑ το πλαφόν για το rapid test

Επίσης, καθορίζεται στα 10 ευρώ - μη συνυπολογιζόμενου του  ΦΠΑ - έναντι 20 που ίσχυε, το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης για το rapid test. Το ποσό αντιστοιχεί τόσο στη δειγματοληψία όσο και στην ανάλυση του δείγματος έναντι των 10 + 10 ευρώ που ισχύει σήμερα.  

Παράταση έως 31/12/2021 στη δωρεάν διάθεση self test

Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 31/12/2021, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας:

  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία στους δικαιούχους (μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου)
  • ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος των εργαζομένων για τον κορονοϊό
  • η υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA