Ορθάνοιχτο άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο επιβολής και άλλων περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους, αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη» όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό, αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν. Εξέφρασε, ακόμα, την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων, λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» την πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.
Οσον αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εκτός από τους υγειονομικούς, πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί σαν μέτρο και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί. Ακόμη, κατηγόρησε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ και, ειδικά, το ΚΙΝΑΛ που μιλά για υποχρεωτικότητα, ενώ δεν ψήφισε τη ρύθμιση για τους υγειονομικούς.
Στο θέμα των υγειονομικών, τόνισε πως από τους 11.000 που ήταν αρχικά ανεμβολίαστοι, οι 6.000 τέθηκαν σε αναστολή το Σεπτέμβριο και ακόμη δεν έχουν γυρίσει στις δουλειές τους, δηλαδή προτιμούν να μείνουν χωρίς μισθό παρά να κάνουν εμβόλιο. «Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Σιγκαπούρης να μην καλύπτει τις ιατρικές δαπάνες ανεμβολίαστων πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πιστεύει πως το κράτος οφείλει να προσφέρει νοσοκομειακή κάλυψη σε κάθε ασθενή. Πρόσθεσε ότι ο κορονοϊός έχει θέσει ορισμένα ηθικά διλήμματα που η Σιγκαπούρη προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο, καθώς «έχουμε για πρώτη φορά ανθρώπους που οι ίδιοι επιλέγουν να ασθενήσουν, δεν τους ασθενεί ο ιός μόνος του, είναι σαν να το επιδιώκουν».
Πρόταση Καπραβέλου για καθολικό αποκλεισμό ανεμβολίαστων!
Την ίδια ώρα, προβληματισμός προκύπτει από τα στοιχεία που φέρνει στο φως το MEGA σύμφωνα με τα οποία χθες Τρίτη (9/11) στις 19.30 το απόγευμα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ. Στη λίστα αναμονής υπάρχουν και άνθρωποι που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ από την 1η Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid αλλά και από άλλα νοσήματα. Εκ των 73 συμπολιτών μας που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, οι 50 είναι στην Αττική.
Ο Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος συνηθίζει να παρουσιάζει τα γεγονότα με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο έτσι ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα μύρια κακά που φέρνει ο κορονοϊός, λέει με λύπη ότι «βλέπαμε το κακό να έρχεται... Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα Υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.
«Ηρθαν 4 εντατικολόγοι από την Αθήνα για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα τρέχει και η προκήρυξη 10 θέσεων για το Παπανικολάου, για εντατικολόγους. Στην προηγούμενη εφημερία έξι ασθενείς ήταν στα χειρουργεία και σε κοινούς θαλάμους διασωληνωμένοι με άμεσο μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Χθες καταφέραμε με μαραθώνιο αγώνα να τους βάλουμε σε ΜΕΘ. Προέχει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία χάθηκε στην κοινότητα. Όσο και να αυξήσουμε τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το 50% των πολιτών να είναι ανεμβολίαστο», αποκάλυψε ο γιατρός.
Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.