Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: «Συμφωνεί ο Μητσοτάκης με τον Σκέρτσο ότι οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό;»

Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».

Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε στη ΔΕΘ πως «με τα "ψίχουλα" που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε πως η Ελλάδα έγινε εν μέσω ενεργειακής κρίσης πρωταθλήτρια στην χονδρική ρεύματος προς όφελος γνωστών του fund, την ώρα που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μοιάζει σαν τον πιανίστα στο σαλούν, που δεν βλέπει «ούτε φαινόμενα αισχροκέρδειας, ούτε κάτι μεμπτό στα ολιγοπώλια, ούτε στις παραχωρήσεις φυσικών μονοπωλίων όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΑ».

Και μίλησε για fund που ελέγχει το χώρο της ασφάλισης και της ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds που λειτουργούν συντονισμένα σε σχέση με το μέλλον της Επιχείρησης, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να μετατρέψει από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο παραδίδοντας παράλληλα σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής.

«Εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε»

Ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ούτε δύο μήνες δεν της πήρε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αποκλείστηκε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα λίγο νωρίτερα στη ΔΕΘ.

«Η ΔΕΗ που είχε ρόλο κοινωνικό για να προστατεύει τον καταναλωτή, εδώ και δύο χρόνια κάνει το ακριβώς αντίθετο και πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων που δήθεν μετά εσείς έρχεστε να ανακόψετε με ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα και με μνημειώδη προχειρότητα» είπε.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε κάποιο κέρδος ήθελε και κάποιο κέρδος για την πώληση του 17 %. «Εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε».

«Ό,τι δεν κατάφεραν, με εκβιασμούς και αφόρητες πιέσεις (σ.σ. οι δανειστές) που είχαμε δεχτεί την περίοδο 2015-2019, έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μία νύχτα, το κάντε νύχτα» ανέφερε.

«Πορεύεστε με ψέματα και κατασκευασμένη προπαγάνδα»

Παράλληλα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι κατά την ομιλία του παρουσίασε μια σχεδόν παραδεισένια εικόνα, επικαλούμενος τον δείκτη του πληθωρισμού στον οποίο η Ελλάδα καταγράφει καλύτερη θέσει από άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς δείκτες για τον κατώτατο μισθό και αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα πολίτη, υποστηρίζοντας ότι πορεύεται με σε δημιουργική λογιστική και ψέματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει επιλεκτικά πραγματικά στοιχεία για να δημιουργήσει πλαστή πραγματικότητα συγκρίνοντας, για παράδειγμα, το β' τρίμηνο του 2021 με το αντίστοιχο του 2020, οπότε είχε επιβληθεί lockdown κι ενώ η ακρίβεια ξέσπασε το γ' τρίμηνο του 2021.

«Σχεδόν κάθε 25 μέρες ανακοινώνει μέτρα, τόσο ανεπαρκή, που κρατούν τρεις μέρες». Εξήγγειλε «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%» σχολίασε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA