Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εξοχική του ντάτσα στο Σότσι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποδέχεται φίλους ή ηγέτες, με τους οποίους έχει οικειότητα. Ή, εν προκειμένω, ηγέτες, στους οποίους θέλει να κάνει άνοιγμα. Κάπως έτσι θα πρέπει να ερμηνευθεί και η πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον επισκεφθεί στο ρωσικό θέρετρο αντί για την παγωμένη Μόσχα. 

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μητσοτάκη - Χέρτσογκ: Η φωτογραφία με τους πατεράδες τους από το 1993

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Οι δύο άνδρες τα είχαν πει το 2016, σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αθήνας, όταν ο κ. Πούτιν είχε έρθει στη χώρα μας. Έπειτα, οι ελληνορωσικές σχέσεις μπήκαν στον πάγο, με κορωνίδα την απέλαση Ρώσων διπλωματών, έκτοτε, όμως, επιχειρείται ένα δειλό restart. Πολλές προσδοκίες, πάντως, για τη συνάντηση δεν πρέπει να αναμένονται. 

Άλλωστε και η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, με δεδομένο το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε προχθές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, ο οποίος κατέστησε σαφείς τις αμερικανικές θέσεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά, εκπροσωπεί την ΕΕ σε αυτό το τετ-α-τετ. 

Λεπτές ισορροπίες και Μεσόγειος

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. 

Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού (υπενθυμίζεται ότι το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας) και να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σταθερή είναι η θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό, όπου στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. 

Στο τραπέζι το φυσικό αέριο

Κατά πληροφορίες του reader.gr, πάντως, στο τραπέζι θα είναι και το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η Ρωσία ελέγχει τις στρόφιγγες και δεν έχει ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό αίτημα να…ανοίξει την κάνουλα. 

Ενδιαφέρον έχει, όμως, ότι, ως προς το ελληνικό αίτημα για αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ούτως ώστε να περιοριστεί το ποσοστό που καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (TTF) και να ενισχυθεί το ποσοστό που καθορίζεται βάσει της τιμής του πετρελαίου (oil indexed), αρμόδιες πηγές παρέπεμπαν στη σημερινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη, με τον Ρώσο πρόεδρο. Παρόμοια διμερή συμφωνία έχει πετύχει η Ολλανδία και θεωρητικά θα μπορούσε να πρόκειται για μια ρωσική κίνηση καλής θέλησης, αν και στην ελληνική πλευρά κρατούν μικρό καλάθι.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA