Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη τις εξελίξεις, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, να αποκλείει μεν επιβολή lockdown, ωστόσο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως και χθες, Σάββατο σε αντίστοιχη επισήμανση είχε προχωρήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη: Βασιλακόπουλος: Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές από τη μετάλλαξη Ομικρον

Μιλώντας στο MEGA και απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».

Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».

Τι είπε για τη μελέτη Τσιόδρα

Μιλώντας για όσα ακολούθησαν από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».

«Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης στο ίδιο θέμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA