Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόσω ολοταχώς για μια νέα κανονικότητα από τις 3 Ιανουαρίου έβαλε επισήμως η κυβέρνηση χθες, με μία δέσμη μέτρων που θα μπορούσε να έχει την κωδική ονομασία «φρένο στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον» και επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο για την ανασύνταξη των δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ, αλλά και να αποκωδικοποιηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

Διαβάστε ακόμη: Μαγιορκίνης: Πιθανό να δούμε ακόμα και 12.000 κρούσματα την Τρίτη - Τι είπε για νέα μέτρα και σχολεία

Στο κυβερνητικό επιτελείο - όπως και στους επιστήμονες – επικράτησε μεγάλος προβληματισμός για το κατά πόσο τα νέα μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν πριν την Πρωτοχρονιά μπροστά στην τάση επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον σε ολόκληρη της επικράτεια.

Εντέλει, τα στοιχεία που βάρυναν στην απόφαση το νέο πακέτο μέτρων να τεθεί σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, ήταν αφενός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται (προς ώρας τουλάχιστον) με ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, αφετέρου ο φόβος το κλείσιμο κέντρων διασκέδασης και εστίασης εν μέσω Πρωτοχρονιάς να οδηγήσει σε πιο πολυάριθμα ρεβεγιόν στους κλειστούς χώρους των σπιτιών είτε στην αναζήτηση εναλλακτικών χώρων διασκέδασης όπου δεν τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο και δεν έχει κανείς την ευθύνη ελέγχου των μέτρων προστασίας.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Υγείας πάντως είναι απολύτως ξεκάθαρο και έχει αποδέκτες τόσο τους επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης όσο και τους πολίτες. Τυχόν καταστρατήγηση αυτών των μέτρων θα οδηγήσει αυτομάτως σε άμεση αυστηροποίησή τους και συγκεκριμένα στην καθολική απαγόρευση της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση και σε ολοκληρωτικό μπλόκο των φιλάθλων από τα γήπεδα.

Κι αυτό γιατί μπορεί η πλειονότητα των κρουσμάτων του κορονοϊού να αφορά πλέον μικρότερες ηλικίες, στις οποίες κατά τα επιστημονικά δεδομένα προκαλεί ήπια συμπτώματα, αλλά η δική τους νόσηση ενέχει πάντα τον κίνδυνο υπερμετάδοσης σε μεγαλύτερες πιο ευάλωτες ηλικίες. Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να προβληματίζεται από το μεγάλο ποσοστό των πολιτών 60 ετών και άνω που παραμένει ανεμβολίαστο, παρά την επικείμενη «καμπάνα» των 100 ευρώ από τις 16 Ιανουαρίου κι ενώ η συμπεριφορά της μετάλλαξης Όμικρον στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία παραμένει θολή.

Ταυτοχρόνως το κυβερνητικό επιτελείο απασχολεί το επίπεδο επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς παρά την ύφεση που παρατηρείται τελευταία, πιέζεται επί μακρόν και οι αντοχές των υγειονομικών εξαντλούνται. Γι’ αυτό και κυβέρνηση και επιστήμονες επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο για μια μικρή ανάσα ενόψει του Ιανουαρίου οπότε και εκτιμάται ότι η πίεση θα αυξηθεί ξανά.

Η νέα χρονιά πάντως θεωρείται δεδομένο πως πέραν των νέων κανόνων, θα φέρει αλλαγές και στο χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Κατά πληροφορίες,  η λήξη τους στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για όλους μετά τους 60+ είναι ειλημμένη και απομένει μόνο ο προσδιορισμός του χρόνου εφαρμογής του μέτρου, οπότε και πια όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Σε κάθε περίπτωση, από την ανακοίνωση μέχρι την εφαρμογή θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τον προγραμματισμό της 3ης δόσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA