Μενού
  • Α-
  • Α+

Εβδομάδα αποφάσεων θα είναι η πρώτη του νέου έτους για την κυβέρνηση, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν πριν την Πρωτοχρονιά για την αναχαίτιση διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Έτσι, στο μικροσκόπιο θα βρεθούν το άνοιγμα των σχολείων, η αύξηση των τεστ, αλλά και το ενδεχόμενο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, μαζί με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα σχολείων - Τι εισηγείται η επιτροπή, τι θέλει η κυβέρνηση

Αρχής γενομένης από τα σχολεία, βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Μπορεί πλέον να υπάρχουν εισηγήσεις για μετάθεση του ανοίγματος για αργότερα τον Ιανουάριο, η ηγεσία, όμως, του υπουργείου Παιδείας σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό διαμηνύει ότι τα σχολεία είναι μακράν το πιο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, με συστηματικό testing και μάσκες, την ώρα που, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται ζήτημα εν γένει περιορισμού της κινητικότητας των παιδιών για άλλες δραστηριότητες. 

Υπό αναθεώρηση, βεβαίως, είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ εκτιμάται ότι τα παιδιά θα κληθούν να επιστρέψουν στα θρανία με περισσότερα τεστ. Μένει να φανεί εάν θα δρομολογηθεί ο σχεδιασμός για rapid test για την επιστροφή τους, το οποίο και έχει πρακτικές δυσκολίες. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και η αύξηση των self tests που διανέμονται στα παιδιά σε εβδομαδιαία βάση, από 2 σε 3, αλλά και η αύξηση των τεστ σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, όπως αποκαλύπτει ο «Μαξιμιλιανός».

Περισσότερα τεστ, λιγότεροι ανεμβολίαστοι

Το αυξημένο testing θα είναι συνεκτικό στοιχείο της νέας καθημερινότητας, μιας και στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα δεδομένα, εκτιμούν όμως ότι θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε τακτικό επιδημιολογικό έλεγχο. Εξ αυτού και, όπως έχει γράψει το Reader, εξετάζεται η διανομή self tests και στον γενικό πληθυσμό, εκτός των παιδιών, χωρίς χρέωση για τους εμβολιασμένους. 

Η μέγγενη για τους ανεμβολίαστους, παράλληλα, αναμένεται να σφίξει κι άλλο, μιας και πληθαίνουν οι φωνές για οριστικό «μπλόκο» από την εστίαση, ακόμα και από τους εξωτερικούς χώρους. Με όπλο τον καλό καιρό, ως τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στο μέτρο αυτό και μένει να φανεί, αν θα το κάνει τώρα, με δεδομένες και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τον κλάδο της εστίασης. Είναι, πάντως, άκρως πιθανό οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν και σε τρίτο rapid test την εβδομάδα, πάντα με δικά τους έξοδα. 

Παράλληλα, θα επιταθεί η προσπάθεια για την εμβολιαστική θωράκιση, σε πρώτη φάση με την έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης. Όπως έχει γράψει το Reader εδώ και μέρες, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον κάποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, να λήγει στο επτάμηνο. Βεβαίως, θα δοθεί μια μικρή μεταβατική περίοδος, αλλά στόχος είναι όλοι οι πολίτες άνω των 18 (ή και ελαφρώς νεότεροι) να κάνουν και την αναμνηστική δόση που θεωρείται «κλειδί» για την περίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον

Από εκεί και πέρα, επόμενη στη λίστα επιλογών είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών. Ήδη, στις 16 του μήνα παρέρχεται η προθεσμία για τους 60+ που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και θα ξεκινήσουν να βεβαιώνονται τα πρώτα πρόστιμα. Οι 50άρηδες που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου είναι λίγο πάνω από 250.000, αν και κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η απόφαση δεν θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA