Μενού
  • Α-
  • Α+

Κοινή σύγκληση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον πολιτισμό, ζητούν με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους Προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών, οι 4 τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τη συνταγογράφηση μοριακών και rapid test

Η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Ανδρέας Ξανθός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νίκος Φίλης, με την συνυπογραφή 26 βουλευτών-μελών των Επιτροπών, επισημαίνουν πως «ο  χώρος του Πολιτισμού βρίσκεται στην κυριολεξία στο κενό, χωρίς κανένα ουσιαστικά δίχτυ προστασίας».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και έπειτα από «την μη ανταπόκριση στα κατ’ επανάληψη ανάλογα αιτήματα (Σεπτέμβριος 2020, Σεπτέμβριος 2021)», είναι πια επιτακτική ανάγκη να υψωθεί κοινοβουλευτικό τείχος υπεράσπισης ενός κλάδου που δοκιμάζεται και απειλείται με περιθωριοποίηση και αφανισμό.

 «Η κυβέρνηση αδιαφορεί. Η Βουλή όμως δεν μπορεί πλέον να σιωπά», καταλήγουν δηκτικά. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς: Τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

1.Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

2. Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ο χώρος του Πολιτισμού ήταν ο πρώτος που επλήγη με τεράστια σφοδρότητα από την Πανδημία. Τα ημίμετρα που πήρε η κυβέρνηση -και μόνο κατόπιν των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Πολιτισμό- δεν αντιμετώπισαν παρά αποσπασματικά τα προβλήματα που προκάλεσε η Πανδημία.

Σήμερα, με την επέλαση της μετάλλαξης «Ο», ο χώρος του Πολιτισμού βρίσκεται στην κυριολεξία στο κενό, χωρίς κανένα ουσιαστικά δίχτυ προστασίας. Έχουμε κατ΄ επανάληψη ζητήσει (Σεπτέμβριος 2020, Σεπτέμβριος 2021) την από κοινού σύγκληση των Επιτροπών Μορφωτικών, Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία των αρμόδιων Υπουργών  (Πολιτισμού και Εργασίας), επιστημόνων από την επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων και εκπροσώπων από τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.

Κ. Πρόεδρε, η ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κρίνεται από την ετοιμότητα της να διαβουλεύεται για μείζονα ζητήματα που απειλούν με περιθωριοποίηση και αφανισμό, έναν μεγάλο χώρο εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά, η κοινοβουλευτική δημοκρατία κατεξοχήν δοκιμάζεται όταν δεν εξασφαλίζεται, μαζί με την ελευθερία της έκφρασης, η επιβίωση των ανθρώπων του Πολιτισμού, δηλαδή του ίδιου του Πολιτισμού.

Γι΄ αυτούς τους λόγους και μπροστά στην επέλαση της μετάλλαξης «Ο» που θέτει σε επιβεβλημένη σιωπή τον Πολιτισμό, θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να ορθώσουμε κοινοβουλευτικό τείχος υπεράσπισης. Η κατ΄ επανάληψη μη ανταπόκριση σε αυτό το δημοκρατικό αίτημα υπονομεύει τον ρόλο μας ως αντιπροσώπων του λαού.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Η Βουλή όμως δεν μπορεί πλέον να σιωπά.

Οι αιτούντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Φίλης Νικόλαος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αμανατίδης Ιωάννης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραίτης Αθανάσιος (Θάνος)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA