Η Πολεμική Αεροπορία γυρίζει σελίδα και η 19η Ιανουαρίου 2022 αποτελεί τον εναρκτήριο σταθμό της νέας εποχής της ελληνικής υπεροχής στους αιθέρες. Και όπως σε όλες τις μεταβάσεις έτσι και τώρα μπορούμε να αναφερόμαστε στην προ και μετά Rafale περίοδο της πολεμικής αεροπορικής ισχύος της χώρας μας.
Διαβάστε ακόμη: Πολεμική Αεροπορία: Μετά τα υπερηχητικά Rafale, «έρχεται» και το αμερικανικό stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-35
Τα 6 πρώτα Rafale F3R στα χρώματα της γαλανόλευκης, αφού πραγματοποιήσουν σε σχηματισμό τιμητική διέλευση στον αττικό ουρανό πάνω από την Ακρόπολη, θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας με την 114 Πτέρυγα Μάχης να γίνεται το ορμητήριο των ελληνικών «ριπών ανέμου», κυριαρχώντας τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ένταξη του γαλλικού δικινητήριου μαχητικού αεροσκάφους στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να επεκτείνει στον χρόνο την αεροπορική κυριαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή μας, προσδίδοντάς τους ασυναγώνιστες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Γιατί ανησυχεί η Τουρκία από την απόκτηση των Rafale
Ο έντονος εκνευρισμός της Αγκυρας είναι δηλωτικός των νέων δεδομένων, που συνεπάγεται η κατακόρυφη αναβάθμιση κρούσης συνολικά του ελληνικού αεροπορικού στόλου με αιχμή του δόρατος τα 24 Rafale, που θα τροχοδρομήσουν στον αεροδιάδρομο της Τανάγρας με όλα τα όπλα που μπορούν να φέρουν. Το μαχητικό 4,5 γενιάς είναι ένα πραγματικό υπερόπλο με στρατηγικά χαρακτηριστικά, καθώς μπορεί να εξαπολύσει τρομακτικό φόρτο βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς τα αντίπαλα αεροσκάφη να έχουν τη δυνατότητα διαφυγής εντός
της επιχειρησιακής ζώνης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης όπλων και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των Τούρκων πτεράρχων, καθώς τα Rafale θα μπορούν να πλήξουν εναέριους στόχους σε αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων «κλειδώνοντας» ουσιαστικά το Αιγαίο λίγο μετά την απογείωσή τους από τη βάση τους την 332 Μοίρα «Γεράκι». Το επιχειρησιακό προφίλ του νέου αποκτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας ταιριάζει απόλυτα στις αυξημένες ανάγκες αλλά και στις καθημερινές προκλήσεις στο πεδίο, που αντιμετωπίζουμε εξ ανατολών, επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση.
Με το που φτάσουν Αθήνα... έτοιμα για μάχη σε 24 ώρες
Ενα αεροσκάφος, πολλαπλών ρόλων, που μπορεί να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε επιχείρηση αεράμυνας, αναγνώρισης και εναέριας υπεροχής, επιθέσεις ακριβείας σε στόχους εδάφους και συντριπτικά αντιπλοϊκά πλήγματα με εντυπωσιακή ακτίνα μάχης, που σε κάθε περίπτωση καλύπτει γεωγραφικά τον χώρο προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και την ευρύτερη περιοχή διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας.
Στην κορυφή των όπλων των δελταπτέρυγων αεροσκαφών, που θα αφιχθούν και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα εντός 24ώρου, βρίσκεται ο πύραυλος αέρος - αέρος Meteor με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα και ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Πρόκειται για το πιο φονικό βλήμα εναέριας μονομαχίας με την μεγαλύτερη ακτίνα προσβολής, που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι δυτικές πολεμικές αεροπορίες. Εκτός από τον Meteor τα ελληνικά Rafale θα «φορτωθούν» με το πλήρες πακέτο πυραύλων της γαλλικής εταιρείας οπλικών συστημάτων ΜBDA φέροντας τα βλήματα RF MICA και IR MICA, τον αντιπλοϊκό Exocet AM39 B2M2 και τον πύραυλο πλεύσης μεγάλου βεληνεκούς SCALP EG.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει απόθεμα πυραύλων SCALP, το φοβερό όπλο των Mirage 2000-5, με εμβέλεια 300 χιλιόμετρα και βάρος 1.300kg ικανούς να πλήξουν αεροδρόμια, ελλιμενισμένα πλοία, γέφυρες, ενισχυμένους στόχους και στόχους στρατηγικού ενδιαφέροντος. Στο μεταξύ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της γαλλικής Thales αποτελεί την «καρδιά» του Rafale αλλά και το 25% της αξίας του αεροσκάφους. Το κορυφαίο ραντάρ AESA RBE-2 παρέχει στον χειριστή εμβέλεια τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη σε σύγκριση με μαχητικά προηγούμενης γενιάς διευρύνοντας θεαματικά την ακτίνα εντοπισμού και προσβολής στόχων.
Τι προσδίδει το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA
Οι αυξημένες δυνατότητες του ραντάρ επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολύ πιο περίπλοκων επιχειρησιακών καταστάσεων με τον πιλότο να μπορεί να εκτελέσει μια αποστολή αέρος / αέρος και μια αποστολή αέρος / εδάφους ταυτόχρονα. Οσο για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA εξασφαλίζει την επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους έναντι εναέριων και χερσαίων απειλών.
Το SPECTRA διαθέτει σύστημα προειδοποίησης 360° κατά εχθρικών ραντάρ ή πυραύλων με τον πιλότο να μπορεί να αντιδράσει εγκαίρως μέσα από συνδυαστικές ενέργειες, που του παρέχει το αεροσκάφος, και να ολοκληρώσει επιτυχώς την αποστολή του επιστρέφοντας με ασφάλεια στη βάση του.
Η αρχική παραγγελία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφορά σε 18 μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 6 νέας κατασκευής. Από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale, εκ των οποίων αναμένονται τις επόμενες ώρες, τα 10 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια ενώ από τα 6 καινούργια τα 4 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια. Η υπογραφή της συμπληρωματικής προμήθειας των 6 επιπλέον μαχητικών κατευθείαν τη γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation αναμένεται το προσεχές διάστημα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.