Θερμό επεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Τούρκο πρέσβη στην Νορβηγία, Φαζλί Κορμάν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Οσλο. Συγκεκριμένα, ξέσπασε μια σκληρή αντιπαράθεση, καθώς όπως τόνισε ο Έλληνας πολιτικός, η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τα θαλάσσια σύνορα με casus belli, με τον Τούρκο διπλωμάτη να απαντά σε αυστηρό ύφος.
Διαβάστε ακόμη: Σκληρή απάντηση Δένδια στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά
Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «...η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».
Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε ενοχλημένος ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της, διαστρεβλώνοντας τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων. Μάλιστα διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ»
Ο Τούρκος Πρέσβης, Φαζλί Κορμάν, είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς μας λέτε ότι είστε έτοιμοι να συνομιλήσετε με την Τουρκία στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Η Τουρκία όμως δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση. Διότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κατάσταση στο Αιγαίο. Οπότε δεν μπορούμε να έχουμε αυτόν τον διάλογο στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας.
Όπως είπε και ο καθηγητής το διεθνές δίκαιο μπορεί να είναι μία βάση για λύση. Η άλλη είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη και τα αμοιβαία δικαιώματα. Αν είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε ή να συμπεριλάβετε τα ζητήματα της Τουρκίας, τα δικαιώματα της Τουρκίας και τις ανάγκες της Τουρκίας σε αυτό το θέμα μπορούμε πάντα να μιλάμε, να καθίσουμε κάτω για διάλογο».
«Επειδή εσείς δεν υπογράψατε απειλείτε εμάς με πόλεμο;»
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, απάντησε: «Ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν επικυρώσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας συμβουλεύουν όλες τις χώρες του κόσμου να μπούνε στην Σύμβαση. Και εδώ έρχεται η Τουρκία που μας λέει ότι επειδή εγώ δεν έχω υπογράψει τη Σύμβαση, εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να την εφαρμόσετε. Και αν την εφαρμόσετε σας απειλούμε με πόλεμο. Και έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Γιατί αυτό θέλω εγώ. Είναι αυτή λογική συμπεριφορά, για να συμπεριφέρεται ένα κράτος στον 21ο αιώνα; Είναι πραγματικά μια πρόσκληση για διάλογο; Ή μήπως είναι μια ευθεία απειλή και θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χειρότερες λέξεις από μία απλή απειλή. Η αλήθεια είναι πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορεί να επιλυθούν. Με μια προϋπόθεση όμως: πως η Τουρκία θα έρθει στον 21ο αιώνα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.