Μενού
  • Α-
  • Α+

Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσε στα σόσιαλ μίντια η δηκτική (για να το γράψω ευγενικά) ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που μόνο διπλωματική δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω. Υψηλόβαθμες πηγές μου στο υπουργείο Εξωτερικών μου μιλούν για μια «απαράδεκτη» κατάσταση που αποδεικνύει πως οι Ρώσοι έχουν ξεφύγει, πως είναι σε δύσκολη θέση και πως είναι στριμωγμένοι από παντού. Έτερη πηγή μου εξήγησε πως οι Ρώσοι δεν περίμεναν τη σκληρή αντίδραση της Αθήνας και την απόφαση για εξοπλισμό της Ουκρανίας, ούτε την τριπλή κλήση του Ρώσου Πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Το έργο ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, ο κ. Δεμίρης, που φημίζεται ως ο άνθρωπος που ξέρει να σφάζει με το γάντι, παρά το μειλίχιο ύφος του. Η Αθήνα όμως είναι έξαλλη με τη Μόσχα κυρίως διότι υπάρχει πλέον η αίσθηση πως οι διαβεβαιώσεις Λαβρόφ προς Δένδια για διπλωματική λύση ήταν παραμύθια της χαλιμάς, ενώ ούτε μέτρα προφύλαξης της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη είχαν ληφθεί με αποτέλεσμα τον θάνατο των 10 ομοεθνών μας. Οι Ρώσοι βέβαια έχουν πολλά να διαχειριστούν αρχής γενομένης από το bank run που αναμένεται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και το σοκ που αναμένεται να αισθανθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν το βαθύ κράτος των Ρώσων ολιγαρχών αρχίσει να αίρει την εμπιστοσύνη του στις κινήσεις του. 

Η θεαματική αλλαγή στην ΕΕ 

Μέσα στη φρίκη του πολέμου και στη θλίψη που έχει σκορπίσει στη γηραιά ήπειρο, υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας: η Ευρώπη αντέδρασε με θεαματικό τρόπο: Η Γερμανία βγήκε από την ουδετερότητά της και ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε μεγαλειώδες πρόγραμμα ενίσχυσης της άμυνας της χώρας ύψους 100 δις ευρώ. Η Γαλλία πάλι τρίβει τα χέρια της γιατί βλέπει πως το ΝΑΤΟ αποκτά εκ νέου λόγο ύπαρξης, ενώ η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ευθυγραμμίζονται τόσο στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας, όσο και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Υψηλόβαθμη πηγή μου στις Βρυξέλλες, με ενημέρωσε πως στο κονκλάβιο των Βρυξελλών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούν «θετική έκπληξη» τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αρχικά θεωρήθηκε πως θα είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτή την ιστορία, ενώ χαρακτηρίζουν πρωτοφανείς τις κινήσεις ευθυγράμμισης των ευρωπαϊκών χωρών. Θετικά εκλαμβάνεται και η «τσιμεντοποίηση» της Δύσης, όπως ακριβώς χαρακτηρίζουν την εναρμόνιση ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ, ενώ θυμίζουν με νόημα πως «ο κομμουνισμός έπεσε από την οικονομία». Έξυπνοι άνθρωποι είστε αναγνώστες μου, καταλαβαίνετε σε ποιον πηγαίνει το υπονοούμενο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.