Μενού
  • Α-
  • Α+

Θετικά αποτιμά ο πρωθυπουργός το δίωρο γεύμα που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς όπως αποκάλυψε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκτιμά πως οι δύο τους έβαλαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμφωνώντας στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας μέσω της επικέντρωσης σε όσα ενώνουν τις χώρες μας και λιγότερο σε όσα μας χωρίζουν. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα το φθινόπωρο. Ενώ από τους τομείς διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας ξεχώρισε την οικονομία.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Ιδρυμα είπε τα εξής:

Ηταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.

Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια. Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή. Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.

Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Είχαμε και ναούς και μοναστήρια.

Πρωθυπουργός: Δυστυχώς τίποτα δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος είπε στον πρωθυπουργό: «Χαιρόμεθα και για την επικοινωνία με τον πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας. Πάντα λέμε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών έχουν αντίκτυπο και στη ζωή και τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αντίθετα οι κακές σχέσεις που καμιά φορά συμβαίνει να υπάρχουν μεταξύ δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών κι αυτές έχουν αντίκτυπο που όπως λέει ο λαός αισθανόμαστε στο πετσί μας. Γι’ αυτό κάθε βήμα που γίνεται για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.

Εμείς με αυτά τα αισθήματα ήρθαμε κοντά σας σε αυτό το σπίτι της Ελλάδος. Ευχόμεθα να έχετε καλή επιστροφή στην Ελλάδα και επιτυχία σε όλα τα ταξίδια σας. Υπάρχει μια μεγάλη διεθνής κινητικότης, λόγω και του πολέμου φυσικά στην Ουκρανία. Και ευχόμεθα όλες οι προσπάθειές σας να είναι επιτυχείς και η συμβολή της Ελλάδος όπως πάντοτε να είναι προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ευημερίας των ανθρώπων και των λαών».

Προοπτικές προόδου στα προβλήματα στο Αιγαίο είδε η τουρκική προεδρία μετά το γεύμα

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να ανέβουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση κράτησε πάνω από 2 ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα. Συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία. Δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει τον επόμενο μήνα στην Αγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ. Η σημερινή συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA